Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Namık Havutça: ?İbrahim Kaboğlu hangi hukuksal dayanakla ihraç edildi??

Milletvekili Namık Havutça: ?İbrahim Kaboğlu hangi hukuksal dayanakla ihraç edildi??

CHP Balıkesir Milletvekili Avukat Namık Havutça, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısının Mecliste yapılan görüşmelerinde işçi haklarına yönelik yapılan adaletsizliği ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu´na yapılan hukuksuzlukları dile getirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Avukat Namık Havutça, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısının Mecliste yapılan görüşmelerinde işçi haklarına yönelik yapılan adaletsizliği ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu´na yapılan hukuksuzlukları dile getirdi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül´ünde hazır bulunduğu yasa tasarısının görüşmelerinde kürsüye çıkan CHP Milletvekili Havutça, ?Kanun hükmünde kararnamelerle işten çıkarılan, işsizliğe sevk edilen çalışanların hukuki haklarının gasp edildiği apaçık ortadadır. Bu hukuksuzluklara tepki olarak ise Avrupa işçi sendikaları tarafından AKP iktidarı uluslararası camiada protestolarla karşılaşmaktadır? ifadelerini kullandı.
Havutça, konuşmasının devamında şu ayrıntılara yer verdi: ?Sayın Bakan, Türkiye´de şu anda 14 milyon civarında işçimiz var ve bu işçilerin sadece 1,5 milyonu sendikalı. Yani iktidarınız döneminde işçilerin hakları, özlük hakları, sendikal hakları inanılmaz derecede aşağıya vurmuş ve dibe vurmuş bir durumda ve şu anda da işten almalar, ihraçlar sebebiyle İstanbul´da yapılan Avrupa Sendikalar ILO Toplantısı, bu gerekçeyle Avrupa sendikaları tarafından protesto edilmektedir. Gerekçeleri de şudur: Kanun hükmünde kararnamelerle işten çıkarılan, işsizliğe sevk edilen çalışanların hukuki gerekçelerini ortaya koymamanız sebebiyle ve onlara hukuki denetim yapılmaması nedeniyle şu anda o toplantı protesto edilmektedir. Avrupa işçi sendikaları tarafından o toplantı protesto edilmektedir. Avrupa işçi sendikaları tarafından şu anda ILO Toplantısına katılım olmamıştır orada. Bakın, OHAL uygulamaları vasıtasıyla kanun hükmündeki kararnameler giyotine dönüştü, giyotine. Sayın Bakan, kulak verirseniz çok önemli bir vakıayı söylüyorum. İbrahim Kaboğlu, Anayasa hukuku profesörü ve uluslararası Anayasa Derneğini kurmuş bir şahsiyet ve soruyor meydanlarda ve bana da söylüyor. Beraber birçok panellere katıldık. "Ben hangi gerekçeyle ihraç edildim. Bunun hukuksal dayanağı nedir?" diyor. "Mahkemeleriniz yanlı, hâkimler talimat alıyor, birçok şeyler söyleniyor." diyor, "Razıyım ben buna." diyor, "Ben yargılanmak istiyorum." diyor. Arkadaşlar, Türkiye´nin insan hakları alanında bayrak olmuş bir ismi anayasa hukuku profesörü mesleğinden ihraç ediliyor, pasaportuna el konuluyor, şu anda uluslararası toplantılara katılması gerekiyor, yurt dışında dersler kürsüsü var, ders veriyor birçok yerde, yurt dışına çıkamıyor. Sayın Bakan, siz bu ülkenin Adalet Bakanısınız ve size soruyorum burada, Türkiye yüce Meclisinin huzurunda soruyorum: İbrahim Kaboğlu hangi hukuksal dayanakla ihraç edildi? Pasaportuna neden el kondu? Yurt dışına neden çıkamıyor? SGK´yla ilişkisi neden kesildi? Bu FETÖ´cü mü? Ortada bir belge var mı? İnsanlar bu kadar ucuz mu harcanıyor bu ülkede? Kolay yetişmiyor bu insanlar. Sayın Bakan, sizden istirham ediyorum. Kim yapmış, ne yapmış... Biliyorsunuz bir kanun hükmünde kararnameniz var, "Fetullah Gülen hain çetesiyle iltisakı, irtibatı, aidiyeti olanlar ihraç edilir." dediniz; doğru. Peki, şimdi soruyorum: İbrahim Kabaoğlu´nun FETÖ denilen bu hareketle iltisakı, irtibatı, aidiyeti var mı? Varsa ortaya koyun. "Yargılanayım ben." diyor. Sayın Bakan, sizden ve Adalet Bakanlığı´ndan İbrahim Kabaoğlu hocanın durumunun derhâl değerlendirilerek bir örnek olay olarak ele alınmasını ve idarenin yaptığı her türlü eylem ve işlemin hukuki denetime tabi olduğunu, yetki, şekil, sebep, konu, maksat unsurları yönünden incelenmesinin zorunlu olduğunu ifade ediyor ve hocanın durumunu özel olarak ele almanızı istirham ediyorum.? Haber Merkezi

 



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli