Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Milletvekili Tüm´den Bakan´a Avşa soruları

Milletvekili Tüm´den Bakan´a Avşa soruları

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Avşa Adası´ndaki çarpık yapılaşmayı Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanlığına taşıdı.

 Tüm, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güldemet Sarı´nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde şunları söyledi:
?Bilindiği gibi kıyılardaki yapılaşma 1.7.1992 tarih ve 3830 sayılı yasa ile değişik 4.4.1990 tarih ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve bu kanunun 5 ve 16´ıncı maddeleri gereğince düzenlenen yönetmelikle belirlenerek yasal güvenceye alınmıştır. Balıkesir ili Marmara Adalar ilçesine bağlı Avşa Adası, konumu itibariyle kıyı şeridinde yerleşim bölgeleri bulunan bir adamızdır. Avşa Adası´nda, 3621 sayılı yasa gerekçe gösterilerek, kıyıda bulunan birçok yapı yıkılmıştır. Yasa çıkmadan çok önce, bir bölümü 1921, bir bölümü 1965 yıllarında inşa edildiği iddia edilen yapılar yıkılırken, bir bölüm yeni yapılaşmaların ortaya çıkması, vatandaşların tepkilerine yol açmıştır. Bu yapılardan biri de ?Zeytinlidere´ veya diğer ismiyle ?Karadut Plaj´ alanıdır. Halka açık bu plajda, yasadan sonra usulsüz yapılaşmaya gidildiği ve denizin doldurulmasıyla tesisler yapıldığı iddiası yurttaşlarımızca dile getirilmektedir.

Bu iddia sahiplerine, ilgili belediye ve kamu kuruluşlarınca aydınlatıcı bilgi verilmemektedir. Bu durum, kamu vicdanını rahatsız etmektedir. Bu bilgilerin ışığında şu soruların yanıtlanması gerekmektedir.
Avşa Adası´nda, 3652 sayılı yasa kapsamında yıkılan kaç yapı vardır? Bu yapılar içinde tapulu bina sayısı ne kadardır? Tapular, hangi yıllara aittir? 3562 sayılı yasa yürürlüğe girdikten sonra Avşa Adası´nda ne gibi uygulamalar yapılmıştır? Kıyı şeridinde kaç yapı bulunmaktadır? Bunlardan hangileri kamuya aittir? ?Karadut Plajı´ diye bilinen bölgede yapılaşma olmuş mudur? Burada herhangi bir isimle sosyal tesis vb. yapılmış mıdır? Varsa yapının sahipleri kimlerdir? Bu yapılar kiralanmış mıdır? Kiracıları kimlerdir? Hangi koşullarda kiralanmışlardır? Kıyı Kenar Yasası kapsamında deniz dolgusu yapılmış mıdır? Ne zaman yapılmıştır? Doldurulma gerekçesi nedir? ?Karadut Plajı´ halka açık mıdır? Kim tarafından işletilmektedir? Burada bulunan tesislerin ruhsatlandırılması hangi belediye tarafından yapılmıştır??



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false