Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

MİLLETVEKİLİ AKIN: ESNAF AYAĞA KALKARSA TÜRKİYE AYAĞA KALKAR

MİLLETVEKİLİ AKIN: ESNAF AYAĞA KALKARSA TÜRKİYE AYAĞA KALKAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yüksek döviz kuruna ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ürün tedarikinde zorlanan esnafın borç sarmalından kurtulmak için son çareyi ekmek teknesini elinden çıkarmakta bulduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yüksek döviz kuruna ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ürün tedarikinde zorlanan esnafın borç sarmalından kurtulmak için son çareyi ekmek teknesini elinden çıkarmakta bulduğunu söyledi. “Esnaf olmadan eşraf olmaz” diyerek konuşmasına başlayan Ahmet Akın, “Esnaf ayağa kalkarsa Türkiye ayağa kalkar. Sorunlarınızın hepsini biliyoruz. Bunun için de her şeyden önce Esnaf Bakanlığı’nı kuracağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (BESOB) genel kuruluna katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın burada yaptığı konuşmasında Ahmet Akın, esnafın sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini dile getirdi. “Hep birlikte el birliğiyle başaracağız” diye CHP’li Ahmet Akın şöyle konuştu:
“Esnaf kepenk kapatıyor. Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre; 2021 yılının genelinde meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı en az 101 bin 750 olarak kayıtlara geçti. 2022 yılının ilk üç ayında toplam iflas sayısı 29 bin 360 olurken mart ayında iflas sayısı bir önceki aya göre yüzde 14 oranında arttı. Şubat ayında 8 bin 987 olan toplam iflas sayısı mart ayında 10 bin 226’ya çıktı. Özellikle artan girdi maliyetleri ve yüksek faturalar, esnafın her geçen gün iflas etmesine neden olmaktadır. Yüksek döviz kuruna ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ürün tedarikinde zorlanan esnaf, borç sarmalından kurtulmak için son çareyi ekmek teknesini elinden çıkarmakta buluyor. Esnaf, bugün sattığı ürünü yarın aynı fiyatla yerine koyamamaktan şikâyetçi.  Bir mal aldığında yerine yenisi koyabilmek için esnaf zam yapmak zorunda. A’dan Z’ye tüm girdi maliyetleri ikiye katlanmış durumda. Henüz kepenk kapatıp, iflasını ilan etmemiş esnaflar ise hem bankalara borçlu hem BAĞ-KUR primlerini yatıramaz haldeler. Esnaflar, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar dükkânında müşterisini karanlıkta karşılamak zorunda kalıyor.  Elektrik faturası kirayı geçmiş durumda. Esnaf pandemi sürecinde çektiği kredilerin faizleri ve piyasaya olan borçları yüzünden adeta köşeye sıkışmış durumda. Esnaf, pek çok sorunla karşılaşıyor ama iktidarda muhatabı yok. Bunun çözüm yolu Esnaf Bakanlığı’dır.  Bunu yapacağız. Beraber yapacağız. Bunu yaparsak esnafın sorunu kalmayacak, akıllı çözümlerle sorunlar çözülecek.”
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli