Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Milletvekili Akova, vergi denetimlerinden rahatsız

Milletvekili Akova, vergi denetimlerinden rahatsız

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, iktidarın muhalefet olarak gördüğü kişi ve kurumları korkutmak, sindirmek ve susturmak için kullandığı bir araç olan vergi denetimlerinin son olarak ÇYDDye karşı yaptıkları uygulamaları TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, iktidarın muhalefet olarak gördüğü kişi ve kurumları korkutmak, sindirmek ve susturmak için kullandığı bir araç olan vergi denetimlerinin son olarak ÇYDD`ye karşı yaptıkları uygulamaları TBMM gündemine taşıdı.
Akova, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere TBMM`ne verdiği soru önergesinde şu konulara değindi: "Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacını güden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), ülkenin `çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkması` ülküsü için bilgi, beceri ve deneyim birikimiyle, gönüllü çalışan bir sivil toplum örgütüdür. Ancak son zamanlarda ÇYDD`nin her türlü faaliyetinin incelendiği ve vergi müfettişlerinin dernek binalarından çıkmadığına yönelik haberler basında yer almaktadır. En son habere göre, ÇYDD`ye yapılan çelenk bağışlarından Maliye vergi almak istemiştir. ÇYDD`nin itirazını değerlendiren Ankara 6. Vergi Mahkemesi 2012/202 esas, 2013/1233 sayılı kararıyla, ÇYDD`nin itirazını yerinde buluyor, `Çelenk bağışlarından vergi alınamaz` diyor. Ancak Maliye direniyor, Danıştay`a gidiyor. Maliye`nin mahkemeye sunduğu savunmada: `...derneğin çelenk gelirlerini dernek alındısı ile belgelendirdiği, bu hizmetler için fatura ya da benzeri belgeler düzenlediği, elde edilen gelirin kayıt ve beyan dışı bırakıldığı tespiti üzerine...` `...çelenk hizmetinin iktisadi faaliyet olduğu, ticari organizasyonun bütün unsurlarıyla tekemmül ettiği hususunda herhangi bir tereddüt bulunmadığı sonucuna varılarak...` ifadeleri yer almaktadır."
Akova, önergesinde, "Çelenk bağışı Bakanlığınız tarafından neden bir iktisadi faaliyet olarak görülmektedir? Ticari faaliyet gelir sağlamaya yönelik faaliyet" olduğuna göre, çelenk bağışı ticari faaliyet olarak nasıl görülmüştür? 2002`den bu yana hangi dernek ve vakıflar hakkında vergi incelemesi yapılmıştır? İnceleme yapılmayan dernek ve vakıflar var mıdır? Varsa isimleri nedir? Başka hangi dernek ve vakıfların çelenk bağışları gelir kabul edilip onlara vergi koyulmuştur? Çelenk bağışı üzerinden vergi vermeyen başka hangi dernek ve vakıflara vergi cezası kesilmiştir?" sorularına yer verdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli