Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Milletvekili Bulut; Ülkemiz sosyal patlama eşiğine gelmiştir

Milletvekili Bulut; Ülkemiz sosyal patlama eşiğine gelmiştir

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, ülkenin sosyal patlama eşiğine getirildiğini öne sürdü

MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, ülkenin sosyal patlama eşiğine getirildiğini öne sürdü.
MHP Milletvekili Bulut, ülkemizde en yüksek gelirli grubu ile en düşük gelirli grup arasındaki farkın 8 katı geçtiğini, vatandaşların sosyal patlamanın eşiğine geldiğini ileri sürdü.
Bu konuyu TBMM`ye taşıdığını söyleyen Bulut, Başbakan tarafından yazılı olarak cevaplandırması üzerine soru önergesi verdiğini ifade etti.
MHP Milletvekili, önergesinde bir ülkede gelir paylaşımındaki adaleti ölçmek için en yüksek gelirli grup ile en düşük gelirli grup arasındaki farkın temel alındığını ve 0 ile 1 arasında değişen değerler alan Gini katsayısı olarak kullanıldığını kaydetti.
Bulut, buna göre bir ülkede gelir tam olarak adil bir şekilde paylaşılması durumunda Gini katsayısı "0"; bir ülkedeki gelirin tamamını yalnızca bir kişinin alması durumunda ise Gini katsayısının "1" rakamını aldığını ifade etti. 
Bu rakamın büyüklüğü o ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliği de ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen MHP`li Bulut, elde edilen son verilere göre Gini katsayısı Danimarka`da 0,25, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya`da 0,26, Macaristan`da 0,27, Fransa`da 0,29, Almanya`da ise 0,30 olarak ölçülmüştür. OECD ülkeleri arasında en yüksek Gini katsayısı ise 0,40 ile Türkiye ve 0,48 ile Meksika ve 0,49 ile Şili`de.  Buna göre OECD`ye üye ülkeler içinde gelir dağılımı en bozuk olan ülkelerin başında Türkiye, Meksika ve Şili`nin geldiğini belirtti.
Bilim çevrelerince sosyal patlamaların yaşanmaya başlamasının sınırı olarak gösterilen, en zenginle en yoksul kesim arasındaki 8 kat fark eşiğini aşmış bulunduğumuza dikkat çeken Bulut, "Ülkemizde hane halkı başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir, % 20`lik geliri en yüksek kesimde 27 bin 624 TL iken % 20`lik geliri en düşük kesimde yıllık ortalama 3 bin 468 TL olduğunu, yani Türkiye`de yaklaşık 15 milyon 200 bin kişi aylık ortalama 289 TL ile geçimini sağlamak zorunda bırakıldığını, bu durumun "aslında yoksulluk sınırının boyutlarının çok daha büyük olduğunu da ortaya koymaktadır." dedi.
Bulut, Başbakan Erdoğan`a şu soruları yöneltti: Gelir dağılımında adaletin sağlanması için ücretler en önemli araçtır. İktidarın her bir vatandaşımıza süreklilik arz eden bir iş ve düzenli bir gelir sağlanması ve gelir dağılımındaki adaletsizliği de ücret politikalarını kullanarak gidermesi gerekmektedir. Bu konular da ne tür çalışmalar yapmaktasınız? İktidarınız, Yoksullukla mücadele etmek yerine sosyal yardımları tampon olarak kullanmaktadır. Yoksul kesimin hayatını idame ettirebilmesi için yoksulların sürekli bir gelire kavuşturularak gerçek bir çözüme odaklanılması konusunda ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı