Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Milletvekili Havutça, AKPnin ucube yasası emekliyi mağdur ediyor

Milletvekili Havutça,  AKPnin ucube yasası emekliyi mağdur ediyor

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, maaşlarında yüzde 25 kesinti yaratarak emeklilere şok yaşatan intibak yasası çalışmalarında düzenlemeye gidilmesi için kanun teklifi verdi. Teklife göre, Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK)nın intibak...

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nun bir  maddesinde değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı`na kanun teklifi verdi. Kanunun 96`ıncı maddesine bir bent ekleyen teklife göre, intibak çalışmaları neticesinde sigortalıya yaşlılık aylığı bağlanırken aylık bağlama oranının sehven yanlış hesaplanmasından ötürü tespit edilen fazla ödeme borç olarak emekliden talep edilemeyecek.
CHP Milletvekili Havutça, emeklilerin intibak yasasının mağduru olduğunu söyledi.  6283 sayılı kanunun 8 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 2 milyon SSK emeklisini ilgilendiren intibak çalışmaları SGK tarafından başlatıldığını belirten Havutça, bugün itibariyle 1,5 milyon emeklinin dosyasının gözden geçirildiğini bu gözden geçirme çalışmalarında da SSK döneminde hatalı bağlanan pek çok aylık bulunduğu tespit edildiği ifade etti. Havutça, SSK`nın hatalı işleminden ötürü şimdiye kadar ne kadar fazla ödeme yapılmışsa emeklilerden geri istendiği ve aylıklarından yüzde 25 oranında kesileceği kendilerine yazı ile bildirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Emeklilerimizin birçoğu 5000 TL`yi aşan borç ile karşılaşmıştır. Örneğin bir emeklimizin SSK döneminde aylığı %10 oranında fazla bağlanmış ve bundan ötürü kendisine 5027 TL borç çıkarılmıştır. Bu emeklimizin aylığı 800 TL`dir ve yaklaşık 3 yıl boyunca aylığının yüzde 25`i olan 200 TL kesintiye uğrayacaktır.  2000 yılı öncesi emekli maaşlarının arasındaki dengesizliği gidermek için çıkarılan intibak yasası bırakın dengesizliği gidermeyi, emeklilerimizin kendi istekleri dışında ve kurum tarafından yapılan yanlışlıklar yüzünden mağdur edilmektedirler. Emekliler kendilerinin sorumlu olmadığı yanlışlıklar yüzünden cezalandırılmaktadır. Hata varsa bu emeklinin hatası değildir. Bu kanun Meclis`te görüşülürken söyledim. Bu intibak yasası emeklileri mağdur ediyor diye halkın kürsüsünden çıkıp söyledim. AKP`nin oylarıyla ortaya çıkan bu ucube yasa, intibak kanunu bu haliyle sakıncaları olan bir kanun olarak karşımızda durmaktadır"
Havutça, kanunların aynı kişi ve gruplar arasında eşitsizlik yaratmaması gerektiğini belirterek, hukukun ve anayasanın "eşitlik" veya "eşit işlem" ilkesine ters intibak yasasısın emekliler arasında eşitsizlikleri ortadan kaldırmadığı gibi hak etmedikleri bir muameleye maruz bıraktığını sözlerine ekledi. 

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli