Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Milletvekili Havutça Bandırma'daki kötü kokuyu meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Havutça Bandırma

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırmanın kötü kokusunu Meclis gündemine taşıdı. 1 Ekimde 4üncü Yasama Yılına başlayan TBMMye Bandırmada yaşanan kötü kokusunun nedenlerinin araştırılması için önerge veren Havutça, Bu bir çevre ve ha

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma`nın kötü kokusunu Meclis gündemine taşıdı. 1 Ekim`de 4`üncü Yasama Yılına başlayan TBMM`ye Bandırma`da yaşanan kötü kokusunun nedenlerinin araştırılması için önerge veren Havutça, "Bu bir çevre ve halk sağlığı sorunudur" dedi. 
Havutça, Balıkesir`in çevre kirliliği ile ilgili sorunlarını sık sık Meclis`te gündeme getirdiğini söyledi. Gönen Çayı, Marmara Denizi`nin kirliliği, Kaz Dağı ve Kapıdağ yörelerinin de içinde bulunduğu alanlardaki kirliliğin nedenleri ile Güney Marmara`daki su kirliliğinin nedenlerinin bulunması ve çözüm üretilmesi için Meclis araştırması istediklerini belirten Havutça, şu bilgileri verdi: 
"Çevre ve halk sağlığını tehdit eden her sorun Meclis gündeminin konusudur. Bu Meclis halkın Meclisi`dir. Gönen`inden Ayvalık`ına, Erdek`inden Balyası`na, Bigadiç`inden Manyas`ına Balıkesir`in her yerinde suyu, toprağı, havayı tehdit eden, doğayı tehdit eden ve her geçen gün artan kirlilik yaşanıyor. Bu sorunlara çözüm üretilecek yerlerin başında Meclis geliyor. AKP hükümetinin 11 yıllık döneminde Balıkesir`de çözüm bekleyen ama bir türlü çözümlenmeyen çevre sorunları var. Bu sorunlar da giderek büyüyor. Gönen Çayı, Manyas Gölü, Balya`nın kurşun atıkları, Kazdağlarını tehdit eden madenler gibi Bandırma`nın da kötü kokusu bir çevre ve halk sağlığı sorunudur. Bütün bu sorunların nedenleri ve çözümlerinin bulunması için herkesin bir araya gelebileceği Meclis`te araştırma komisyonu kurulması kaçınılmazdır. "
Bakanlığa Göre Balıkesir`de Kokuya Neden Olan 19 Sanayi Kuruluşu Var
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, TBMM`de araştırma komisyonu kurulması için verdiği önergesinde İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri ile kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgilerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 2012 yılı İl Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanterinde Balıkesir`in 2009-10 yıllarında 1`inci öncelikli sorunu `su kirliliği`, 2`inci öncelikli sorunu `hava kirliliği`, 3`üncü öncelikli sorunu da `atık kirliliği` olarak tespit edildiğini vurguladı. Bakanlığın 2012 yılı raporunda sanayi kuruluşu sayısını 44 olarak gösterdiği belirtilen önergede, hava kirliliği oluşturan 35, su kirliliği oluşturan 28, katı atık, sıvı atık ve tarımsal faaliyet ile doğal hayata zarar veren birer, yerleşim alanlarını etkileyen 4, görüntü kirliliği oluşturan 2, koku sorunu oluşturan 19 sanayi kuruluşu bulunduğuna işaret edildi.  
Koku Sorunu Çevre ve Halk Sağlığı Sorunudur
Havutça önergesinde Bandırma`nın koku sorunu ile ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi:
"Balıkesir`in eşsiz coğrafyası ve zenginlikleriyle, tarihi, mitolojik, sosyal, kültürel, jeolojik, ekolojik birçok zenginlik, çeşitlilik ve değişkenlikleri barındıran Güney Marmara olarak da adlandırılan bölgesi Güney Marmara Bölgesi, Bandırma ilçesi ve 300 kilometrelik Kapıdağ Yarımadasında doğal zenginliklerimiz ile çevre ve insan sağlığı tehditkar sorunlarla karşı karşıyadır. Bandırma ve çevresinde son birkaç yıldır ortaya çıkan nedeni birçok unsura bağlanan ve başta bilimsel olmak üzere bir çok yönden araştırılması zorunlu kötü koku sorunu bu tehdit unsurlarından yalnızca biridir.  Bandırma`da havanın sakin olduğu ve lodos rüzgârı estiğinde ilçenin mahalleleri Paşabayır, Paşakent, Paşakonak ve Cumhuriyet Meydanı başta olmak üzere kentin birçok noktasında hissedilen kötü bir koku duyulmaktadır. Kötü kokunun kaynağı olarak birçok etken gösterilmektedir. Kötü kokunun kaynaklarının belediye mücavir alanı dışında olması nedeniyle belediyenin doğrudan müdahalede bulunamayışı da sorunun büyümesinde önemli bir etken olarak bilinmektedir. Bandırma`da yaşanan koku sorunu aynı zamanda çevre ve sağlık koşulları nedeniyle de insan sağlığı sorunudur."
2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı`nın hazırladığı Türkiye Çevre Atlasında, Bandırma, Erdek ve Ayvalık körfezleri kirlilik yükü fazla bölgeler olarak gösterildiği anımsatılan önergede, Marmara Denizi`nin kirlilik yükü nedeniyle Bandırma ve Erdek körfezlerinin kirliliği çok ciddi boyutlara ulaştığı dile getirildi. Bakanlık verilerine göre, il sınırları içinde, ilçeler de dahil olmak üzere kanalizasyon şebekesi, evsel nitelikli atık suların arıtılmaması, büyük sanayi kuruluşlarının atık sularını arıtmaması, küçük sanayilerde toplu arıtmanın olmaması Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas, Susurluk, Marmara`nın çevresel kirlilik nedenleri olarak tespit edildiği belirtilen önergede, çevresel değerleri, doğayı, insan sağlığını tehdit eden unsurların tespit edilmesi, Balıkesir ve ilçelerinin karşı karşıya bulunduğu çevresel risklerin en aza indirilerek gelecek nesillere güvenli ve nitelikli yaşam alanlarının miras bırakılması, bilimsel, gerçekçi, etkin bir çevre yönetimi anlayışına sahip politikalar üretilmesi amacıyla bu alanda sorunların derinlemesine araştırılarak çözümlerinin bulunması için meclis araştırması açılması istendi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli