Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Milletvekili Havutça, İDOnun mağduriyet yaşattığını ileri sürdü

Milletvekili Havutça, İDOnun mağduriyet yaşattığını ileri sürdü

CHP Balıkesir Millet vekili Namık Havutça, İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi (İDO)nun vatandaşlara yaşattığı mağduriyeti TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Millet vekili Namık Havutça, İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi (İDO)`nun vatandaşlara yaşattığı mağduriyeti TBMM gündemine taşıdı.
Havutça, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde İDO`nun özelleştirildikten sonra yüksek oranda fiyat artışlarının vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çekti. Havutça, İDO`nun araç ücretlerinin şoför ücreti dahil olarak yolculara sunulmasından vazge çerek, yeni satış sistemiyle beraber, şoför ücretleri araç ücretlerinin içerisinden çıkarmasının yoğun şikayetlere yol açtığını belirtti. Havutça, önergesinde İDO`nun "Bileti erken alan düşük fiyatı yakalar" sloganıyla vatandaşların aynı fikirde olmadıklarını hatta gizli zam yapıldığını düşündüklerini belirterek, Bakan Binali Yıldırım`ın 10 liraya yolculuk yapan bir vatandaşın 50 liraya yolculuk yapmasını nasıl değerlendirdiğini sordu. Havutça, Bakanın İDO`nun özelleştirilmesinden sonra bu alanda hizmet veren bir "tekel" olduğu gerçeğini nasıl değerlendirdiğini de yanıtlamasını istedi.
Havutça`nın önergesinde yer alan sorular şöyle:
1- Herhangi bir kamu denetimine tabi olmayan İDO`nun "dinamik ve esnek fiyat" ya da "daha şeffaf ve anlaşılır fiyat" uygulamaları ile vatandaşları mağdur etmesinin önüne geçebilmek için hangi çalışmaları yapacaksınız?
2- İDO "Bileti erken alan düşük fiyatı yakalar" derken vatandaşlar İDO ile aynı fikirde olmadıklarını hatta gizli zam yapıldığını düşünmektedirler. Önceleri sabit fiyat ile 10 liraya yolculuk yapan bir vatandaş şimdi 50 liraya yolculuk yapıyor olmasını siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
3- Bilet fiyatları birkaç ay öncesine göre belli zaman dilimlerinde nere deyse         % 250 artış gös termesi hükümetinizin hangi politikaları ile bağdaşmaktadır?
4- Vatandaşların aylar öncesinden "ucuz bilet" aldıktan sonra biletini aldığı seferin İDO`nun keyfi uygulamaları ile iptal edilmesi ile oluşan mağduriyetlerinin, "… ulaşım hizmetlerinin adil ve ekonomik olarak sunulmasını sağlamak ve denetlemek"  olarak dile getirdiğiniz Bakanlığınız vizyonu ile bağdaştığını düşünüyor musunuz?
5- İDO`nun özelleştirilmesinden sonra bu alanda hizmet veren bir "tekel" olduğu gerçeğini nasıl değerlendirmektesiniz?
6- Tekelleşmeyi ön leyen yasalara rağmen alternatifi olmayan güzergâhta tek başına faaliyet gösteren İDO`nun vatandaşı özelleştirme ile mağdur ettiğini düşünmüyor musunuz? İDO`nun hizmet verdiği güzergâhlarda Bakanlığınızın halkın daha ucuz hizmet alabileceği bir projesi bulunmakta mıdır?
7- Anayasamızda ge nel olarak keyfiliği yasaklayan bir anlama sahip olan eşitlik ilkesi de yer almıştır. Mal ve hizmetlerden yararlanmada, bunlara katılma ve aynı şartlarda yararlanma suretiyle ayrım yapılmaması eşitlik ilkesinin bir gereğidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde İDO`nun, Anayasa`nın "eşitlik ilkesi"ne aykırı fiyat uygulamaları ile ilgili olarak Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
8- Bakanlığınızın İDO`ya imtiyaz tanıdığı iddiaları doğru mudur?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli