Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Milletvekili Havutça: Şeker Piliçin İflası AKPnin İflasıdır

Milletvekili Havutça: Şeker Piliçin İflası AKPnin İflasıdır

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, beyaz et sektörünün içinde bulunduğu sorunları ve Şeker Piliçi iflasa götüren süreci değerlendirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, beyaz et sektörünün içinde bulunduğu sorunları ve Şeker Piliç`i iflasa götüren süreci değerlendirdi. Havutça, 2011 yılı Aralık ayında TBMM`de beyaz et sektörünün araştırılması için verdiği önergede sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle "gelecek için endişe verici" gelişmeler yaşandığına dikkat çektiğini anımsattı. Bu sorunları tek tek dile getirdiğini ancak AKP hükümetinin sadece yandaşlarını düşünen, yandaşını destekleyen bir tavır içinde politikalar üretip uygulamalar gerçekleştirdiğini belirterek, sektörün sorunlarının birine bile AKP hükümeti çözüm üretmediğini için göz göre göre gelen krizin ilk kurbanının Şeker Piliç olduğunu söyledi. Havutça, şöyle konuştu:
"AKP Hükümeti ile beyaz et sektörü geriye gitti"
"Sektörde yemin büyük bölümü mısır, soya ve buğdaydan sağlanırken, yerli mısır üretimi artsa da ihtiyacı karşılamıyor. Bu nedenle yaklaşık 1 milyon ton mısır ithal edilmektedir. Türkiye`nin 2 milyon ton olan soya ihtiyacının ise neredeyse tamamı ithal edilmektedir. Hammadde konusunda dışa bağımlılık nedeniyle maliyetler doğrudan artırıyor.Bir diğer sorun devlet desteğinin yok denecek kadar az olması. Avrupa Birliği`nde ton başına 350 Avro, diğer üretici ülkelerde 500 dolara varan devlet desteği verilirken, Türkiye`de yakın zamana kadar ton başına 26 dolar olan destek daha yeni 76 dolara çıkarılmış olmasına karşın yetersiz kalmıştır. Tek pazara veya bir iki ülkeye bağımlılıktan dolayı daha çokihracatın artması için devlet desteğini arttırması gerekirken Özellikle AKP Hükümetinin iş başına gelmesinden sonra beyaz et sektörü yerinde saymaya başlamış, hatta geriye gitmiştir. Bütün bu sorunları yan yana getirdiğinizde sektörde kriz ve beraberinde iflaslar kaçınılmaz olmaktadır."
"Şeker Piliç iflas etmedi, AKP Hükümeti iflas ettirdi"
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça beyaz et sektörünün önemli aktörlerinin bir yılı aşkın bir süredir yaşadığı sorunları dile getirdiğini belirterek, Balıkesir, Bandırma ve Türkiye`nin uluslararası markası 16 bini aşkın kişinin ekmek kapası Şeker Piliç`in AKP politika ve uygulamaları nedeniyle iflasını açıkladığına dikkat çekti. Havutça; "Şeker Piliç, AKP`nin yandaşlarına sağladığı olanaklardan yararlanamadığı için AKP hükümeti tarafından iflas ettirilmiştir. 2012`deki 24 milyon liraKDV alacağını Maliye Bakanlığı`ndan alamayan, elektrik ve doğalgaz ek maliyetleri giderek artarken devlet desteği yetersiz kalan 53 yıllık bu başarılı firma iflasa sürüklenmiştir. Balıkesir`in, Türkiye`nin önemli bir markasının iflasını açıklaması AKP hükümetinin politikalarının iflasıdır! Şeker Piliç gibi sektörün yıldızlarından bir firma göz göre göre AKP hükümetince iflas ettirilmiştir" diye konuştu.
Havutça, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker`in sektörün önemli bir firmasının yaşadığı darboğaz karşısında sessiz ve ilgisiz kalmasını manidar bulduğunu ifade ederek, " Şeker Piliç`in 24 milyon liraKDV alacağını derhal ödenmeli, Balıkesir`in ve 16 bin insanın ekmek kapısının bu darboğazdan kurtarılması için bütün imkanların seferber edilmesi gerekmektedir" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false