Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Mimarlar Değirmenboğazı planına olumlu yaklaştı

Mimarlar Değirmenboğazı planına olumlu yaklaştı

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Tevfik Aykul, Balıkesir Belediyesinin Değirmenboğazı mevkiinde yaptığı İlave Revizyon İmar Planıyla ilgili oda olarak hazırladıkları raporu açıkladı.

Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Tevfik Aykul, Balıkesir Belediyesi`nin Değirmenboğazı mevkiinde yaptığı İlave Revizyon İmar Planı`yla ilgili oda olarak hazırladıkları raporu açıkladı. 
Oda Başkanı Aykul "Hazırlanan plan mükemmel olmasa da bizce uygun. Belediye hal binasının yerini meydan olarak değerlendirirse, kalıcı eserden daha büyük eser bırakmış olur" dedi.
Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Tevfik Aykul, kent gündeminde yer alan konularla ilgili düzenlediği basın toplantısında, belediyenin geçtiğimiz aylarda mecliste kabul ettiği ve yapılan itirazları da ret ettiği Ayşebacı Köyü Değirmenboğazı mevkiinde yapılan İlave Revizyon İmar Planı`na itiraz eden vatandaşların başvurusu üzerine oda olarak hazırladıkları ve oy birliği ile kabul edilen raporu açıkladı.
Revizyon imar planında iyileşme var
Hazırlanan planı derinlemesine incelediklerini açıklayan Aykul, "Adı geçen bölgede Balıkesir Belediyesi tarafından yapılan çalışmanın bölgede mülkiyet hakkı bulunan Balıkesirlilerin uzun yıllardan bu yana süregelen sorunlarına çözüm üretme amacıyla yapıldığı görülmektedir. 1/5000 ölçekli Nazım İlave Revizyon ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının yapımı, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Plan Yapımına ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Mevcut yapılaşmış bir alanda mülk sahiplerinin uzun zamandır yapılaşma koşullarının belirlenmesi ve alanın yeniden imara açılması konularında beklenti içerisinde olması, bu alanda yapılaşmanın durdurulması nedeniyle mevcut yapılara belediye hizmetlerinin götürülememesi, konuyu kentin ve bölgenin önemli sıkıntılarından biri haline getirmiştir. Yapılan düzenleme boş bir sayfaya sıfırdan yapılmış bir düzenleme değildir. Adından da anlaşılacağı üzere, revizyon imar planı mevcut yapılaşmış bir alanda var olan bir imar planının ıslahını öngören bir çalışmayı içermektedir. Bölgede daha önce hazırlanmış plan ile söz konusu Revizyon İmar Planı karşılaştırıldığında, son yapılan düzenlemede önemli iyileştirmelerin bulunduğu açıkça görülmektedir. İmar planları da bir tasarım ürünüdür ve tasarım ürünleri elbette ki eleştirilebilir. İlave Revizyon İmar Planı genel olarak incelendiğinde eleştirilebilir noktaları bulunmasına karşın, bu olumsuzluklar plan bütünlüğünü zedeleyici olarak görülmemiş ve kamu yararına aykırılık saptanmamıştır" dedi.
Eski hal binası yeri meydan olmalı
Oda Başkanı Aykul, belediye yönetiminin Balıkesir`e kalıcı eser bırakmak istiyorsa bu bölgeyi meydan olarak düzenlemesinin bırakılacak en büyük eser olacağını bildirdi.
Aykul şöyle devam etti "Belediye`de bu konuda yeni bir irade oluşur ise halkın yoğun talebini de gerekçe göstererek Kurul`a yeni bir Meydan Düzenleme Projesi sunulabilir ve Kurul`un bu projeyi de kabul etme olasılığı vardır. Belediye yöneticilerinin eser bırakma kaygılarını anlayabiliyoruz. Ancak Balıkesir`e bırakılacak böyle bir meydan yapılacak yapıdan daha fazla hayırla anılacakları bir eser olacaktır. Bu konuda bir irade oluştuğu takdirde Mimarlar Odası her türlü desteğe hazırdır."
Resim yarışması 13 Nisan`da
Mimarlar Odası Balıkesir Şubesinin 13 yıldır sürdürdüğü "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı İlk ve Orta Öğretim Okulları Arası Geleneksel Resim Yarışması"nın 14.sü bu yıl 13 Nisan Cumartesi günü Ali Şuuri İlköğretim Okulu`nda yapılacak. Balıkesir Merkez, Ayvalık, Bandırma, Burhaniye, Edremit, Manyas ve Altınoluk`ta eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek yarışmanın bu yılki teması "Mimarlık ve Engelsiz Çevre"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı