Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Mübadelenin 94. yılında duygulu tören

Mübadelenin 94. yılında duygulu tören

Lozan Mübadelesi´nin 94. yıldönümü nedeniyle ilçemizde bir anma programı düzenlendi.


Yunanistan´ın Girit Adası´ndan 94 yıl önce ilçemize gelen mübadiller, atalarını saygı ve özlemle andılar. Erdek´te kısa bir süre önce Hüseyin Sunay´ın başkanlığında kurulan Girit ve Rumeli Mübadilleri Kültür, Dostluk ve Dayanışma Derneği, anma programı etkinlikleri kapsamında üyelerine ilk olarak Yağcı Otel´de bir tanışma kahvaltısı verdi. Mübadil Derneği üyeleri, kahvaltının ardından birbirleriyle 94 yıl önce gerçekleşen mübadeleyle ilgili olarak atalarından duydukları hikayeleri paylaştılar.
Denize Karanfiller Bıraktılar
Anma etkinliğinin ikinci kısmında ise mübadele sırasında hayatlarını kaybeden ataları için saygı duruşunda bulunan mübadiller, ardından hep bir ağızdan İstiklal Marşı´nı okudular. Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Kültür, Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Sunay, günün anlam ve önemine ilişkin basın açıklamasında bulunurken, ?Bundan 94 yıl önce, 30 Ocak 1923 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye´de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan´da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Mübadeleye tabi tutulanlar, yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktılar. Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca, aylarca beklediler. Çoğu yolcu taşımaya elverişsiz olan gemilerle olmak üzere iki ülke arasında günler, haftalar süren yolcuklar yaptılar. Bu uzun ve zahmetli yolculuk sırasında yaşamını kaybeden yakınlarını denize verdiler. Yetersiz beslenmeden ve kötü fiziki koşullardan ötürü hastalanarak ölenler oldu. Aileler dağıldı. Yeni vatanlarında uzun süre uyum güçlüğü çektiler. Mübadelenin 94.yıldönümü nedeni ile mübadil kuruluşlarının düzenledikleri anma etkinliklerinde, savaşlarda, çatışmalarda, terör saldırılarında, mübadele sürecinde yaşamını yitirenler ile umut yolculuğunda yaşamlarını yitiren Aylan bebeklerin anısına denize kırmızı karanfiller bırakıyoruz. Bizler, mübadil çocukları ve torunları olarak, Mübadelenin 93. yıldönümünde Orta Doğu´da, Balkanlar´da, Akdeniz´de, Ege´de ve yaşadığımız coğrafyada çatışma yerine barış, farklı olanı sürgün yerine birlikte yaşama ortamının oluşturulabileceğine yürekten inanıyoruz. Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyor, çekilen acılar bir daha yaşanmasın diyoruz.? dedi. Erdek´te yaşayan ve etkinliğe katkı sağlayan Erdek´te yaşayan Giritli büyüklerine de teşekkür eden Dernek Başkanı Sunay, ?Bu etkinliği yapmamız için bize katkı sağlayan, Erdek´te yaşayan Giritli büyüklerimize teşekkür ediyorum. Değerli yerel basınımıza ve ajans temsilcilerine de çok teşekkür ediyorum. Bizlerin asıl amacı unutulan Girit kültürünü canlandırmak ve Erdek´te yaşayan Giritlileri tekrardan bir çatı altında toplamak. Önümüzdeki günlerde derneğimize bir hizmet binası kazandırdıktan sonra üye kabul işlemlerini hızlandıracağız. Yapacağımız çeşitli etkinlik ve gezilerle Erdek´in ismini de Türkiye ve dünyada duyurmayı amaçlıyoruz.? diye konuştu.
Dernek başkanı Sunay´ın konuşmasının ardından mübadil torunları, denize karanfiller bıraktılar.
Haber : Taygun Ertan

/resimler/2017-1/30/1604551052814.jpg

 

/resimler/2017-1/30/1605164803152.jpg

/resimler/2017-1/30/1605345897282.jpg



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli