Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Müftü Yalçından fitre ve zekât hatırlatması

Müftü Yalçından fitre ve zekât  hatırlatması

Erdek İlçe Müftüsü İsmail Yalçın, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı içerisinde vatandaşları fitrelerini vermeleri konusunda uyardı.

Erdek İlçe Müftüsü İsmail Yalçın, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı içerisinde vatandaşları fitrelerini vermeleri konusunda uyardı. 
Halk arasında fitre ve zekâtın sürekli olarak karıştırıldığını ve zekâtın bu ay içerisinde verilmesinin zorunlu olmadığını kaydeden Yalçın, "Fitre ve zekâtı birbirinden ayırmak gerekiyor. Her ne kadar zekâtlar daha çok Ramazan ayında veriliyor ise de zekâtın verileceği belli bir zaman yoktur.
Zengin olan, nisap miktarını aşacak bir şekilde zenginliğe kavuşan bir kardeşimiz üzerinden bir yıl geçtiği zaman halen o zenginliğini muhafaza ediyorsa veya üzerine ilave ettiyse o anda zekât mükellefi olur ve vermesi gerekir. Ama bunu genelde Ramazan ayında yapıyoruz. Çünkü, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, `Ramazan ayında bir farzı eda eden bir kişi Ramazan dışında 70 farz eda etmiş kadar sevap kazanır` şeklinde buyurmuş. Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimiz bu Ramazanın feyzinden, bereketinden istifade etmek için zekâtlarını daha çok Ramazan ayında vermiş oluyorlar" dedi.
Müftü Yalçın: "Fitre miktarı 9.25 lira"
Fitre konusunda ise kişilerin hassas davranarak Ramazan Bayramı sabahına kadar bu yükümlülüklerine yerine getirmeleri gerektiğini işaret eden Müftü Yalçın, fitre miktarının bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kişi başı 9,25 TL olarak belirlendiğini hatırlattı. 
Yalçın "Fitre ise zekat gibi değildir ve Ramazan ayında verilir. Ramazan Bayramı namazına sağ olarak kavuşan herkesin fitre vermesi vaciptir. Nisap miktarı zenginliğe erişmiş olan herkesin fitresini vermesi gerekir. Buna yeni doğan çocuk ta dahildir. Bayram sabahı verilecek diye ise bir kural yok. Ramazan ayı içerisinde verilir hatta bayramdan önce verilmesi tavsiye edilir çünkü fakir fukara bayramlığını onunla alsın diye. Veremeyen kardeşlerimiz ise bayram günlerinde de verebilir. Fitre miktarı ise bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 9,25 Kuruş olarak belirlenmiştir" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli