Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Mutfakta enflasyon çift haneye yükseldi

Mutfakta enflasyon çift haneye yükseldi

Türk-İş Balıkesir Temsilcisi Demirer: Mutfakta yangın devam ediyor”

Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili değerlendirme yaptı. 
Demirer, yıllar geçmesine rağmen yoksulluğun azalmadığını, Kasım ayı açlık sınırının 1.065, yoksulluk sınırının ise 3.470 lira olduğunu söyledi.
Mutfak enflasyonunda, son 12 aylık artışın yine çift haneleri gösterdiğini kaydeden Demirer, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 1.065,42 lira olduğuna dikkat çekti.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.470,42 lira olduğunu dile getiren Demirer, dört kişilik ailenin yaşam maliyetinin yılbaşına göre 262 lira artış gösterdiğini, gıda harcaması tutarına on ayın sonunda gelen ek yükün ise 80 lira olduğunu belirtti.
Demirer, devamında şunları ifade etti: "Çalışanların, haneye giren toplam gelirlerinin 2013 yılı itibariyle `yaşam maliyetindeki artışın gerisinde kalması durumunda geçim koşulları bozulmaktadır. Örneğin Kasım 2013 itibariyle tek bir işçi için hesaplanan yaşama maliyeti 1.172 liradır ve yılbaşına göre 111 lira artış göstermiştir. Oysa tek işçi için belirlenen asgari ücret, yıl içinde iki kez artmasına rağmen sadece 64 lira artış göstermiştir. Asgari yaşam maliyetini karşılayacak ücret düzeyi belirlenmeden, mevcut ücretin enflasyon kadar artırılması yoksulluğu ortadan kaldırmamaktadır. Dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranında artmıştır. Yılın ilk on bir aylık dönemi itibariyle artış oranı yüzde 8,16 olmuştur. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,21 oranında gerçekleşmiştir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 7,90 olarak hesaplanmıştır. Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay ürünlerde önemli bir fiyat değişikliği olmamıştır. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et fiyatı bu ay yine değişmemiş, tavuk fiyatı ise gerilemiştir. Yumurtanın tanesi bu ay da 1 kuruş artmıştır. Ortalama balık fiyatı (hamsi, istavrit gibi çoklukla tüketilenlerin etkisiyle) biraz gerilemiştir. Sakatat ürünlerinin fiyatı aynı kalmıştır. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin hepsinde bu ay fiyat artışı belirlenmiştir. Yaş sebze-meyve fiyatları, havaların iyi seyretmesiyle biraz geriledi ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 2,96 ve meyve ortalama kilogram fiyatı 2,28 lira olarak hesaplanmıştır (Geçtiğimiz ay bu tutarlar sırasıyla 3,53 ve 2,96 liradır). Sebze-meyve ortalaması olarak geçtiğimiz ay 3,17 lira hesaplanan kilogram fiyatı bu ay 2,75 lira olmuştur. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel bir meyve-sebze tüketimi temel alınarak ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşılmıştır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli