Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

?Ne kadar sanayi?? paneli gerçekleşti

?Ne kadar sanayi?? paneli gerçekleşti

Dr. Dadan: ?Sanayiniz batsın demeyi sürdüreceğiz?

?Erdek Zamanı? Festivali kapsamında, ?Ne kadar sanayi?? konulu panel de gerçekleşti.
Cumhuriyet alanında düzenlenen panele konuşmacı olarak Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan ve Bandırma Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (BANDAK) Başkanı Kadri Civan katıldı.
DADAN KONUŞUYOR
Panelin ilk konuşmasını yapan Dr. Dadan, sözcülüğünü yaptığı platformun 23 Aralık 2014´te kurulduğunu vurguladı.
Erdek Körfezi´nin, Marmara Bölgesi´nde sanayileşmemiş tek körfez olduğuna dikkati çeken Dadan, şunları söyledi:
?Şimdi bu körfeze bir-iki değil, yüzlerce ağır metal ve petro-kimya fabrikası kurmak istiyorlar. 

Eğer bu gerçekleşirse bölgemizdeki turizm, zeytincilik ve balıkçılığa dayanan ekonomi tamamen yok olur. Bu fabrikalara, Marmara Denizi´nde taşınacak tehlikeli madde gemi trafiği, boğaz geçişleri, bekleme alanları ve Marmara içi seyirlerde büyük tehlike yaratır. Denizde güvenlik ve kirlilik sorunları yaşanır. Erdek, deprem faylarının içindedir. Bölgede, önümüzdeki 50 yılda, 7´nin üstünde deprem olma olasılığı vardır. Kurulmak istenen bu tesisler, fay hattının ortasındadır. Bunun yanı sıra Marmara´daki balıkçılığın korunması açısından da Erdek Körfezi´nin zarar görmemesi gerekir. Buğdaylı, Paşaçiftlik ve Şirinçavuş bölgelerinde kurulması plânlanan bu tesislere karşı mücadelemizi, ?SANAYİNİZ BATSIN´ sloganıyla sürdürüyoruz. Bize, ?Ne kadar sanayi istiyorsunuz?´ diyenlere de, ?Hiç sanayi!´ yanıtını veriyoruz.?
Dadan, söz konusu bölgede yer alan ?Akdeniz Sanayi Şirketi?nin, bugüne dek 5 bin zeytin ağacını kestiğini öne sürerken, ?Bu bölgenin ?Enerji Ormanı´ ilan edilerek, bölgede, dünya çapında tohum, fidan ve fide araştırma enstitüsü kurulmasını istiyoruz? dedi.
Dr. Dadan, bölgede kurulması plânlanan bu fabrikaların gerçekleşmemesi için 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde Erdek ve Bandırma belediye başkan ve meclis üyelerinin seçiminin çok önemli olduğuna dikkati çekerken, ?Bu seçimler, Erdek Körfezi´nin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır? diye konuştu.
KADRİ CİVAN KONUŞUYOR
Konuşmasına, yaşamımızda doğanın öncelikli olduğunu belirterek başlarken, ?Doğa olmadan insan yaşayamaz ama insan olmadan, doğa yaşar? değerlendirmesiyle başlayan BANDAK Başkanı Kadri Civan, şunları söyledi:
?Türkiye´de birçok dağa gittim. Kapıdağ kadar güzelini görmedim. Tek eksiğimiz, bu dağı iyi tanıtamayışımızdı. Bu festivalle birlikte bu konuda da başlangıç yaptık. Kapıdağ´ın değerini bilmiyoruz. Çeşitli sorunlarının yanı sıra Kapıdağ, hâlen madencilik tehlikesi altında bulunuyor. Şahinburgaz Mahallesi yakınlarında, yer altında bir antimon madeni çıkarma çalışması var. Ruhsatı olup olmadığını bilmiyorum. Ancak arama ruhsatını doğrudan Başbakanlığın verdiği söyleniyor. Arama ruhsatı ile başlayan bu tesis, işletmeye de yönelebilir. Şu anda toprak altından çıkardıkları atıkları, dağa döküyorlar. Bunun yanı sıra bölgede bulunan ceviz fidanı yetiştiricileri, Kapıdağ´da yüzlerce artezyen kuyusu açtılar. Milletin malı olan Kapıdağ´ın suları, kişilerin ticari hesapları uğruna tüketiliyor.?
Civan, Erdek Körfezi´nde kurulmak istenen sanayi tesislerinin, Kapıdağ´a da zarar vereceğini belirtti.
BAŞKAN SARI KONUŞUYOR
Panelin son konuşmasını Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı yaptı.
Erdek Körfezi´nde, Akdeniz ve Karadeniz´den daha güzel yaşam güzelliği bulunduğuna işaret eden Sarı, ?Bu körfez, Akdeniz´in yaşam platosudur? dedi.
Erdek Körfezi´ni, ?Kızıldeniz?e benzeten Sarı, şunları söyledi:
?Bu körfezde, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, Barcelona sözleşmeleri kapsamında acilen korunması gereken, 4-5 çeşit kırmızı mercanlar var. Kapıdağ, bir cennet. 2013 yılında, Orman Genel Müdürlüğü´nce yapılan bir belirlemeye göre, bu dağda, kestane, ceviz, defne başta olmak üzere yer alan ürünlerin değerlendirilmesi durumunda, o günün parasına göre 180 milyon liralık bir servet var. Kapıdağ, şu anda doğal koruma bölgesi kapsamında ama dinleyen yok.?
BAGFAŞ, DEVLETİ ALDATIYOR
1975 yılından bu yana faaliyet gösteren Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş.´nin(BAGFAŞ), yıllardır ruhsatsız çalıştığına işaret eden Sarı, şöyle konuştu:
?Düşünebiliyor musunuz, bu fabrikaya yıllarca cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, müsteşarlar, valiler gelip gitti. Kimse ruhsat sormamış, onlar da ruhsat almaya gerek duymamış. Burası sanki Patagonya! Yönetimlerinde, bir zamanlar Milli Güvenlik Kurulu´nda yer alan Tahsin Şahinkaya başta olmak üzere yüksek derecede bürokratlar ve valiler görev yapmış. Üstelik bu fabrika halka arz edilmiş olup, borsada işlem görüyor. Yani devleti aldatıyor. Türkiye´de, sermayenin yapamayacağı hiçbir şey yok. Çünkü yasal kriterler uygulanmıyor. Erdek Körfezi için mücadelemiz sürüyor. Yıllar önce Sabancıların, Erdek Körfezi´ne yaptığı fabrikadan kimsenin haberi oldu mu? Bu doğalgaz dönüşüm fabrikası deniz suyunun ısısını dört derece artırdı. Erdek Körfezi´nde Jumbo karidesler meşhur, Dünyanın en kaliteli kalkanı Musakça havzasında çıkıyor. Gelişmiş ülkeler, kendilerinin terk ettikleri teknolojileri bize satarak, bu tesisleri kurduruyorlar. Ağır metal sanayi ve petro-kimya tesislerinin körfezimize kurulmaması için dava açan tek belediye, kurum biziz. Geçtiğimiz günlerde bilirkişi, bölgede inceleme yaptı. Şimdi onları vereceği raporu bekliyoruz.?
Erdek´i, geleceğine sahip çıkmaya çağıran Sarı, ?Erdek ve yöresinde yaşayanlar, Muazzez Ersoy konserine gösterdikleri ilgiyi, bu bilimsel panellere de göstermeli ve Erdek Körfezi´na sahip çıkmalılar? dedi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli