Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nihat Işık: “Bandırma Körfezi’nde bu RES uygulanırsa balıkçılığın ruhuna el fatiha!”

Nihat Işık:  “Bandırma Körfezi’nde bu RES uygulanırsa balıkçılığın ruhuna el fatiha!”

“Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Bölge Birliği” Yönetim Kurulu Başkanı ve merkezi Ankara’da bulunan “Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği”

“Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Bölge Birliği” Yönetim Kurulu Başkanı ve merkezi Ankara’da bulunan “Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği” Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Işık, Bandırma Körfezi’nde deniz üstü RES kurulması hakkında düşüncelerini açıklarken, “Söz konusu haritaları inceledim. Gördüğüm kadarıyla bu RES’ler, tamamen balık avlanma sahalarımız içinde bulunuyor. Devletin yaptığı projeler, balıkçılık sektörüne zarar vermemeli. Erdek Tavşan Adası’ndan İmralı Bozburun’a kadar uygulanacağı öne sürülen bu proje yaşama geçirilirse bölgemizde balıkçılık biter” dedi.

Projenin başka alanlara kaydırılması gerektiğine işaret eden Işık, şunları aktardı:

“Ülkemizde 18 bin yeşil ruhsatlı balıkçı teknesi var. Bu tekne sahiplerimizin yüzde 85’i bizim üyemiz olup, gırgır avcılığı yapıyor. Yine ülkemizde trolle avcılık yapan 1.700 tekne var. Bunların da 700’ü gırgır. Çakıl, Ketanelik ve Karşıyaka 350 teknemiz bulunuyor. Kapıdağ’da da endüstriyel avcılık yapan 65 dolayında tekne var. Bugün gırgır balıkçılarının 1/3’ü Marmara Denizi’ni kullanamıyor. Bu denizdeki balıklar eğer Karadeniz ve Ege’ye giderse denge bozulur.”

Midye çiftliklerine karşı olmadıklarını belirten Işık, “Ancak bu çiftlikler, ağ atılmayan, taşlık alanlarda olmalı” dedi.

Işık, 1 Eylül’de başlayacak yeni deniz avı sezonuyla ilgili beklentilerini de şöyle açıkladı:

“Yeni av sezonunda hem Karadeniz hem de Marmara Denizi’nde iri ve bol hamsi olacak gibi görünüyor. Ancak palamut için bir şey söylemek mümkün değil. Yine lüfer, istavrit ve çinekoptan da umutluyuz.”

ÖNDER BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı