Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nüfus Cüzdanını kaybeden gazeteye koşsun

Nüfus Cüzdanını kaybeden gazeteye koşsun

Nüfus cüzdanın çalınmasından uzun bir süre geçtikten sonra yapılan ihbar ve zayi ilanları ise kimlik sahibinin dolandırıcılarla işbirliği yaptığı şeklinde karine teşkil ettiğine dikkat çekiliyor.

Nüfus cüzdanın çalınmasından uzun bir süre geçtikten sonra yapılan ihbar ve zayi ilanları ise kimlik sahibinin dolandırıcılarla işbirliği yaptığı şeklinde karine teşkil ettiğine dikkat çekiliyor.
Yıllar önce kaybolan nüfus cüzdanı, hiç umulmadığı bir anda kişinin başına umulmadık sıkıntılar açabiliyor. 
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü`ne göre, kaybedilen nüfus cüzdanları ile ilgili olarak gazeteye ilan vermek ve emniyet makamlarına bildirim de bulunmak vatandaşın şahsına ait bir işlem. Nüfus cüzdanın çalınmasından uzun bir süre geçtikten sonra yapılan ihbar ve zayi ilanları ise kimlik sahibinin dolandırıcılarla işbirliği yaptığı şeklinde karine teşkil ettiğine dikkat çekiliyor.
İlgili mevzuatın vatandaşı yalana sürüklediğini öne süren hukukçular, "Kimlik kaybolduğunda vakit geçirmeden nüfus müdürlüğüne gidip yenisini çıkarırken emniyete ve vergi dairesine birer dilekçe verin. Bazı vatandaşlar cezayı ödememek için polise `kimliğim çalındı` diyebiliyor." uyarısında bulunuyor.
Kaybolan nüfus cüzdanlarını ele geçiren art niyetli kişiler ve dolandırıcılar, üzerinde tahrifat yapılarak veya kimlik sahibini kefil göstererek bankalardan kredi çekebiliyor, kurdukları şirketler üzerinden dolandırıcılık olayına karışabiliyor.
Hiçbir şeyden habersiz kimlik sahibi ise yıllar sonra gelen icra ile sarsılıyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kaybedilen nüfus cüzdanları ile ilgili olarak gazeteye ilan vermek ve emniyet makamlarına bildirimde bulunmaları tavsiyesinde bulundu.
Maliye Bakanlığı`nca 2013 yılında nüfus cüzdanı için 6,50 lira, uluslararası aile cüzdanı için 66 lira cüzdan bedeli alındığını duyurdu. 2006`da yürürlüğe giren 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu`nun 68`inci maddesiyle kayıp nüfus cüzdanları için alınan ceza miktarları ise şöyle açıklandı: "Nüfus olaylarını bildirmekle görevli olup, bu görevlerini kanunda belirtilen süreler içinde yerine getirmeyen kamu görevlilerine, fiil başka bir suç oluştursa bile, nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile 25 lira idarî para cezası verilir. 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile bildirim yükümlülüğünü süresi içerisinde yerine getirmeyen kamu görevlileri için 35 lira, nüfus olaylarına yönelik bildirim yükümlülüğünü süresi içerisinde yerine getirmeyen veya nüfus ve aile cüzdanlarını kaybeden vatandaşlarımız için 73 lira para cezası uygulanmaktadır."
Nüfus cüzdanını çaldıran vatandaşların, 73 liralık cezayı ödememek için yeni cüzdan çıkarma konusunda ihmalkar davrandığına dikkat çeken Bursa Barosu avukatlarından İsmet Özcan, "Zaman geçirme yerine kaybolduğu gün gidip nüfus müdürlüğünden yeni kimlik çıkartılabilir. Yenilenen kimlikte zaten `kayıp` olduğundan verildiği yazmaktadır. İlerleyen yıllarda olumsuz bir durumla karşılaşmamak için ise vergi dairesine ve emniyet müdürlüklerine bir dilekçe veyahut gazetelere `zayi` ilanı verilebilir." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı