Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

O, Erdek´in en eski esnaflarından

O, Erdek´in en eski esnaflarından

İsmail Erdoğan: ?Büyük marketler, esnafın canına okudu?

Söyleşi: Önder BALIKÇI
İsmail Erdoğan, Erdek´in en eski esnafları arasında yer alıyor. 1934 yılında Erdek´te doğan Erdoğan, son 5 yıldır emekliliğin tadını çıkarıyor. Erdoğan, Erdek´in eski yıllarını sorduğumda, öncelikle esnafın işlerinin canlılığını dile getirirken, şunları söylüyor:
?Henüz ilkokulda öğrenciyken, babamın fırınına giderdim. Yani ticaret yaşamını çok küçük yaşlarda öğrenmeye başladım. 1960´lı yıllarda kendi dükkanım olan ?Gündoğan Bakkaliyesi´ni açarak, esnaflığa başladım. Erdek´te ilk yoğurt ve yufka satışını ben başlattım. O yıllarda Bandırma´dan getirdiğim Hafız Emin, Manyas´tan getirdiğim Şara yoğurtları büyük ilgi görürdü. Sattığımız nohut mayalı ekmek mis gibi kokardı. Manyas´tan getirdiğimiz kelle peynirini dilim dilim kestiğimizde kokusu dışarı taşardı. Esnafın işleri çok hareketliydi. İrsaliye kesmeye yetişemezdik. O yıllarda Erdek´in turizmi de çok canlıydı. Ev pansiyonculuğu çok gelişmişti. Başta Yugoslav ve Almanlar olmak üzere çok sayıda yabancı turist gelirdi. Bugünkü Erdek esnafı ise gerçekten zor durumda. Günü kurtarmaya çalışıyor. İyi ki, esnaflığı zamanında bırakmışım. Büyük marketler, küçük esnafı çok zor durumda bıraktı.?
Önceki yıllarda, Ticaret Odası´nın vergi ihtisas ve takdir komisyonunda görev yaptığını da belirtiyor, İsmail Erdoğan. Peki, ya politika? Politikaya hiçbir zaman girmediğini vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmede bulunuyor:
?Ülkemizdeki politikanın, ister istemez insanı kirlettiğini, kişileri kırdığını düşünüyorum. Bugüne dek kimsenin kalbini kırmadım. Herkese selam verdim, selamlarını aldım. Elbette ki benim de bir dünya görüşüm var ama bunu, bir yurttaşlık görevi olarak sandıkta gösteririm.?
Uzun yaşamanın sırrını ise öncelikle zeytinyağına bağlayan Erdoğan, şu yanıtı veriyor:
?Küçüklüğümden bu yana zeytinyağını kahvaltımdan eksik etmem. Her kahvaltımda 1-1,5 kahve fincanı zeytinyağı tüketirim. Ekmeği çok az, hatta hiç yememeye özen gösteririm. Sevdiğim bir eşim, mutlu ve huzurlu bir aile yaşamım var.?
Eski yıllarda, günde iki kez, ?Tepe? olarak nitelendirdiği, bugünkü Kız Meslek Lisesi´nin altından denize girdiğini, hatta geceleri bile denizle buluştuklarını belirten İsmail Erdoğan, Beşiktaş taraftarı. Önceki yıllarda Erdek´e gelen eski Beşiktaş Kulübü Başkanı Süleyman Saba ile tanışmasını da unutamayan Erdoğan´ın, teknolojiyle arası çok iyi. Şu andaki zamanının önemli bir bölümünü bilgisayar başında geçiren 81 yaşındaki ihtiyar delikanlıya sağlıklı ve nice mutlu yıllar diliyorum.



Anahtar Kelimeler:
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli