Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Ocaklar mahalle olmak istemiyor

Ocaklar mahalle olmak istemiyor

Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, belde halkının, belediyelerinin kapatılıp, beldenin mahalleye dönüşecek olmasından dolayı üzüntülü olduklarını gazetemize anlattı.

Mart 2014 yılında yapılacak belediye başkanlığı seçimleri öncesinde, büyükşehir kapsamı içine alınacak iller arasında Balıkesir`in bulunması, mahalleye dönüşecek beldelerde endişeli bekleyiş başladı.
Balıkesir`in Büyükşehir yapılması ile belediyelerin kapatılacağı beldeler arasında yer alması beklenen Ocaklar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Erdek İlçesi`nin mahallesi olacağı ileri sürülüyor.
Hafta içinde ziyaret ettiğimiz Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, çıkarılacak kanunun tam olarak bilmediklerini söyleyip, daha önceden büyükşehire dönüşen bölgelerde yaptığı araştırmaları bizimle paylaştı.
Büyükşehir olmasının avantajı olduğu gibi dezavantajının da olacağının altını çizen Durak`tan önemli açıklamalar:
-Ocaklar Köyü, 18 Nisan 1999`da yapılan yerel seçimle beldeye dönüşüp, Ocaklar`da belediye kuruldu. 1999`dan bu yana belediyecilik hizmetlerinin yaşandığı Ocaklar Beldesi, mahalleye dönüşüyor.
-Hükümet tarafından hazırlığı devam eden kanunla Balıkesir`in tamamı büyükşehir oluyor. Büyükşehir olmak Balıkesir`in işine gelecek çünkü tüm kaynaklar Balıkesir`e akacak.
-Büyükşehir Kanunu`nda, bir yerleşim yerinin 10 kilometre çapı içinde 750 bin nüfus varsa büyükşehir olmayı hak ediyor. Ancak, Balıkesir`de bırakın 10 kilometre çapını, 50 kilometre çap içerisinde dahi 750 bin nüfus olmadığına göre, Büyükşehir Balıkesir`in tamamını kapsayacak.
-Bugünün Balıkesir`i 2 bölgeye ayrılıp, merkezde 2 tane ayrı ayrı ilçe belediyesi kurulacak. Diğer, 18 ilçelerden seçilecek meclis üyeleri ile Balıkesir merkezdeki 2 ilçede dahil, diğer 18 ilçenin belediye meclis üyeleriyle birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi oluşacak.
-Balıkesir Büyükşehir`de söz sahibi olabilmemiz, büyükşehir meclisinde Güney Marmara Bölgesi olarak güçlü olmamız kaçınılmaz. Balıkesir merkez ve körfez ilçelerinin nüfusları, bizim bölgemize göre daha fazla olduğundan, Güney Marmara olarak temsilde yeterli sayımız olmayabilir. Nereden bakarsak bakalım, Merkez ve körfez bize göre her zaman ağırlıklı.
-Bizim demokrasi anlayışımız el kaldırılan parmak sayısına göredir. Sizin sayısal çoğunluğunuz yoksa istediğiniz kararı alamazsınız. İki, üç gün tartışır sonra unutur gidersiniz.
-Marmara İlçesi ve Saraylar Beldesi, Balıkesir`in Büyükşehir olmasıyla, Balıkesir`den ayrılıp Tekirdağ`a bağlanmak istiyor. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz yıllarda da Marmara Adasında, Tekirdağ`a bağlanıp, bağlanmama konusunda referandum yapılmış, Saraylar`da Tekirdağ`a bağlanalım kararı oyları daha çok çıkmasına rağmen Marmara İlçe halkı tercihini Balıkesir`den yana kullanmıştı. Şimdi, Marmara`nın tamamından Balıkesir`den ayrılmak istiyoruz haberleri geliyor. Avşa ve Paşaliman Adası, tercihini Büyükşehir Balıkesir`den yana kullanmak istiyor.
Durak, Balıkesir Büyükşehir olduğunda avantaj ve dezavantajları anlattı:
"Dezavantajlarımız;
-Erdek, Ocaklar gibi turistik bölgeler, kış-yaz nüfusu farklılık gösteren yerleşim yerleridir. Kaynak ve personel aktarımıyla ilgili günü birlik çalışmalarda sıkıntı yaşanabilir.
-Bandırma-Erdek-Ocaklar`daki her ölçekteki imar planları, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde oylanacak. Ufak, tefek tadilatlarda sorun yaşanabilir.
-Tüm alt yapı hizmetleri büyükşehire geçiyor. Genişliği 12 metre ve üzerindeki yolların yapımı, onarımı büyükşehire ait oluyor.
-Öz gelirlerin hangisi büyükşehire geçecek, hangisi ilçelerde kalacak bilmiyoruz.
-Örneğin; Kumburgaz`da belediye vardı. İstanbul Büyükşehir olunca Kumburgaz`daki belediye iptal edilip büyükşehirin mahallesi oldu. Önceleri, Kumburgaz`lılar büyükşehire bağlanmaktan memnuniyetlerini sıkçı dile getirirken, ilerleyen yıllarda burada bırakın yatırım yapılmayı, mahallenin temizlenmesinde dahi sorunlar yaşandığını biliyorum.
-Balıkesir Gençlik ve Spor Müdürlüğü`nden gönderilen ödeneklerle, semt sahaları yapılıyor. Ben bugüne kadar, Gençlik ve Spor Müdürlüğü`nden gelen ödenekle, Ocaklar ve Karşıyaka`ya semt sahası yapıldığına tanık olmadım.
-Hani hepimizin ağzından düşürmediği "ÖNCE CAN, SONRA CANAN" sözü vardır. Ben Balıkesir Merkezin bu düsturla hareket edeceğini düşünüyorum."
"Avantajlarımız;
-Erdek, Gönen, Manyas, Ocaklar gibi küçük ölçekli belediyelerin kanalizasyon, arıtma gibi alt yapı yatırımları kısa sürede çözülebilir.
-Ankara ile irtibat kurmaya gerek kalmıyor. Her türlü planlama, yatırım Ankara yerine Balıkesir`den çözülüyor"
Belediyecilik hizmetini medeniyet olarak niteleyen Durak, "Değerli belde halkım bunu kazanılmış bir hak olarak görüyor. Dolayısıyla Ocaklar`lılar belediyelerinin kapatılacak olmasından üzüntü duyuyor" dedi.
Cumhuriyet Mahallesi ismini Ocaklar olarak değiştireceğiz
Durak, Balıkesir Büyükşehir Kanunu çıktığı gibi, Ocaklar isminin sonsuza kadar yaşatılabilmesi için, çok değer verdiği beldenin tek mahallesi olan Cumhuriyet Mahallesi ismini meclis kararıyla Ocaklar Mahallesi olarak değiştirileceğini kaydedip, kanun çıktıktan sonra büyükşehir olmayla ilgili daha net değerlendirmenin yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Haber : Erhan Göçmen

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı