Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Öğrencilerin yurt, kredi ve burs sorununu meclise taşıdı

Öğrencilerin yurt, kredi ve burs sorununu meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, öğrencilerin üniversiteyi kazandıktan sonra yaşadıkları yurt, kredi ve burs sıkıntısını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, öğrencilerin üniversiteyi kazandıktan sonra yaşadıkları yurt, kredi ve burs sıkıntısını TBMM gündemine taşıdı.
Akova, önergesinde şu konuları dile getirdi: 
"Devlet üniversitelerinin kontenjanı yaklaşık 700 bin civarındadır. Sınavı kazanıp, bir üniversiteye yerleşmeye hak kazanan öğrenciler daha sonra yurtta kalmak ve öğrenim kredisi veya burs almak için uğraşmaktadırlar. Ülkemizdeki gelir uçurumu ve resmi kayıtlara göre yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yoksul olduğu bilindiğine göre, öğrencilerin okuyabilmek için devlet yurdunda kalmak ve kredi veya burstan yararlanmak istemeleri acı bir gerçektir. Her üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra yurt, kredi ve burs konusunda yardım için tarafımıza çok fazla başvuru olmaktadır. Üstelik çok ihtiyaçları olduğunu belirtmelerine rağmen bazı öğrencilerimiz kredi ya da burs alamamakta ve kendilerine haksızlık yapıldığını dile getirmektedirler" dedi.
Akova, Başbakan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği önergesinde şu sorulara yer verdi:
1. 2002`den bu yana her yıl kaç öğrenci devlete ait yurtlara başvurmuştur ve her yıl kaç öğrenci yurtlara yerleştirilmiştir?
2. Devlet yurtlarında kalmak için başvurduğu halde, kalamayan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için ne gibi düzenlemeler yapılmış ya da yapılacaktır?
3. 2002`den bu yana her yıl kaç öğrenci burs / öğrenim ve katkı kredisi verilmesi için başvurmuştur ve her yıl kaç öğrenciye burs / öğrenim ve katkı kredisi verilmiştir?
4. Yüksek öğrenim gören öğrencilere burs / öğrenim ve katkı kredisi verilmesi için konulan krıterlere dikkat edilip edilmediği nasıl gözlenmektedir?
5. Gerçekten ihtiyacı olduğu halde burs / öğrenim ve katkı kredisi alamayan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için neler yapılması planlanmaktadır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu