Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Olası Marmara depremi önceden tahmin edilecek

Olası Marmara depremi önceden tahmin edilecek

Bir bölümü Bursada olmak üzere birçok noktada kurulu Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları ile Marmara Bölgesinde muhtemel bir depremin birkaç saat önceden tahmin edilebileceği ileri sürülüyor.

Bir bölümü Bursa`da olmak üzere birçok noktada kurulu "Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları" ile Marmara Bölgesi`nde muhtemel bir depremin birkaç saat önceden tahmin edilebileceği ileri sürülüyor.
Bir bölümü Bursa`da olmak üzere birçok noktada kurulu "Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları" ile Marmara Bölgesi`nde muhtemel bir depremin birkaç saat önceden tahmin edilebileceği iddia edildi.
Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çakıcı, İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi`nde düzenlenen basın toplantısında, belediyenin destekleriyle kurulan "Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları" hakkında bilgi verdi.
Nilüfer ilçesinde 9 deprem tahmin istasyonu bulunduğunu dile getiren Çakıcı,
"Bu istasyonlarda depremin yeri ve büyüklüğünü yer altındaki hareketlenmeleri, elde edilen verilere göre birkaç saat önceden belirleyerek depreme hazırlıksız yakalanmamayı hedefliyoruz" dedi.
Çakıcı, istasyonların ilçedeki fay hattı boyunca yerleştirildiğini ifade ederek, "İstasyonlar, çoklu parametreleri ölçecek şekilde tasarlandı. Sistem, kesintisiz 24 saat çalışıyor ve doğru tahminlerin yürütülmesini sağlıyor" diye konuştu.
Kocaeli Üniversitesi`nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak ise deprem öncesi hareketleri gözlemleyerek, bilgisayar ortamında değerlendirdiklerini, böylece depremi önceden tahmin edebildiklerini ileri sürdü.
Kaynak, şunları kaydetti:
"Marmara Denizi`nin etrafında faaliyet halinde birçok istasyon var. İstasyonun örnekleri, ne Amerika ne Çin ne de Japonya`da var. İstasyonlarımızın yoğun olarak bulunduğu Marmara`da ölümcül bir deprem olmadığı için başarımızı henüz ispatlayamamış gibi görünüyoruz. DOHAD, 5 şiddetinden büyük hiçbir depremi kaçırmamıştır. Bu bize güven veriyor. İnanıyoruz ki, Marmara`da olası olabilecek çok şiddetli bir depremi tahmin edebiliriz. Bu konuda kendimize güveniyoruz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false