Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Onyedi Eylül Üniversitesi´nden bir sempozyum daha

Onyedi Eylül Üniversitesi´nden bir sempozyum daha

Türk Tarih Kurumu ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İş Birliğiyle ?Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu?nun açılış töreni düzenlendi.

Türk Tarih Kurumu ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İş Birliğiyle ?Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu?nun açılış töreni düzenlendi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu´nda 29-30 Nisan tarihlerinde düzenlenen sempozyumun ana teması ?Güney Marmara Limanları ve Adalar? oldu.
Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı programda yaptığı konuşmada ?Deniz ticaretinin tarihi, kıymetli kişiler tarafından bu sempozyumda konuşulacaktır. Denizdeki ticaret tarihi aslında Gılgamış Destanı´na kadar uzanmaktadır. Günümüzde Dünya deniz ticaretinin tarihi iklimle beraber değişmek üzeredir. İklim değişikliğiyle beraber yeni bir tarih yazılıyor. Buradaki öğrencilerimiz deniz ticaretinin değişimine büyük ölçüde tanıklık etmiş olacaklardır.? dedi.
Protokol konuşmalarının ardından program, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Uzmanı Fatma Fazilet Yeşilbaş´ın Türk Tarih Kurumu´nu tanıtan sunumu ile devam etti.
Sonrasında Oturum Başkanı Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan ?Öncelikle, 11. Türk Deniz Ticaret Tarihi Sempozyumu´nun Bandırma´da tertip edilmesinden ve bugün meslektaşlarımızla büyük bir heyecanla deniz ticaretinin önemli konularını işleyecek olmaktan duyduğumuz mutluluğu dile getirmek istiyorum. Deniz Ticaret Tarihi ile ilgili yakın zamanlarda bazı araştırmalar ilgi çekmeye başlamıştır. Araştırmaların yeni, ucu bucağı olmayacak kadar sınırsız alanı var ve bu alandaki çalışmaları takdir etmek gerekir. İlerleyen zamanlarda boyutları da genişleyecektir. Osmanlı İmparatorluğu´nun arşivleri hem iç hem dış ticareti açıklığa kavuşturacak malzemeye sahiptir. Bu şekilde araştırmalarımızı ilerlettiğimiz zaman büyük ticaret tarihinin sonuçlarını alabilme imkanımız olacaktır. Osmanlı arşivlerinin bize sunduğu veriler son derece önemlidir.? diye konuşarak sempozyum özel açılış oturumunu başlattı.
Özel oturumda Prof. Dr. Rhoads Murphey, Prof. Dr. Chakip Benafrı ve Dr. Ali Efdal Özkul konuyla ilgili görüşlerini açıkladılar.
Açılış özel oturumu, konukların ve öğrencilerin konuşmacılara sorularıyla devam etti.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu