Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Op. Dr. Kocaöz Hipertansiyona dikkat

Op. Dr. Kocaöz Hipertansiyona dikkat

Son yıllarda hızla artan ve her üç kişiden birinde görülen yüksek tansiyon ile ilgili merak edilen soruları Balıkesir Sağlık Müdürü Op.Dr. Servet Kocaöz cevapladı.

Son yıllarda hızla artan ve her üç kişiden birinde görülen yüksek tansiyon ile ilgili merak edilen soruları Balıkesir Sağlık Müdürü Op.Dr. Servet Kocaöz cevapladı.
Op. Dr. Kocacaöz, Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) nedir? Sorusuna şu cevabı verdi:
?Farklı iki günde en az iki kez yapılan ölçümlerde 18 yaşını geçmiş erişkin bir bireyde büyük tansiyonun 140 mm Hg (civa basıncı) ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir. Kan basıncı için normal değerler büyük tansiyonun 120 mm Hg´nın, küçük tansiyonun ise 80 mm Hg´nın altında olmasıdır.?
Kocaöz, Hipertansiyon hakkındaki diğer sorulara ise şu cevapları verdi:
Yüksek tansiyonun nedenleri ve etkileyen faktörler nelerdir? Böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıkları, Doğuştan büyük atar damarın (aortun) bir bölümünün dar olması, Tiroid bezi hastalıkları (Hipertiroidi, hipotiroidi), Çok tuzlu gıdaların tüketilmesi (özellikle tuza hassas kişilerde) yüksek tansiyonun nedenlerindendir. Yüksek tansiyon riskini arttıran birçok faktör söz konusudur: Yaş, Cinsiyet, Kalıtım, Şişmanlık, Şeker Hastalığı, Aşırı tuzlu beslenme, fiziksel hareketlilığin azlığı, alkol ve sigara tüketimi, ve tabiî ki stres... - Bu problemlerin çoğu girişimsel yöntemlerle veya ilaç tedavisi ile çözümlenebilir. Özellikle kan basıncı yüksekliği ilk olarak tesbit edildiğinde hekimler detaylı bir öykü ve fizik muayene sonrasında bazı laboratuvar tetkikleri isterler. Bazen de özel testlere gerek duyabilirler.
Yüksek Tansiyon Nelere Neden Olur? Tansiyon yüksekliği kalbin iş yükünü artırır ve atar damarlarda zarara yol açar. Zaman içerisinde özellikle kalp, böbrek, göz ve beyine kan götüren atar damarlarda harabiyet oluşur. Kalp, böbrek, göz ve beyin damarları bu yüksek basınca uzun yıllar boyunca sessizce direnebilir. Bu nedenle kan basıncındaki yükselme yıllarca, belirti vermeden, tamamen sessiz, sinsi, ilerleyebilir. Bu hastalara zarar vermediği anlamına gelmez. Yüksek tansiyon inme, kalp krizi ve böbrek yetersizliğinin önemli kilit nedenlerinden biridir. Hangi belirtiler yüksek tansiyonu akla getirmelidir? Hipertansiyon hiçbir belirti vermeden sadece tesadüfen ölçülen kan basıncı değerinin yüksek bulunması ile ortaya konulabilir. Bununla birlikte en sık belirtiler enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı, baş dönmesi, kulak uğultusu, kulak çınlaması, burun kanaması, çarpıntı, terleme ve sık idrara çıkmadır.
Yüksek tansiyon saptanan hastalarda ilaç tedavisi dışında nelere dikkat edilmelidir? Yüksek tansiyon saptanan hastalarda ilaç tedavisi dışında yapılması gerekenler; kilo kontrolünün sağlanması; özellikle şişman kişilerde kilo verilmesinin teşvik edilmesi, hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi; olanak varsa günlük yarım saatlik tempolu yürüyüşlerin yapılması, tuz alımının azaltılması; günlük tuz alımının (1 çay kaşığı) düzeyine indirilmesi, sigara ve alkolün bırakılması ve bol kalorili, yağ oranı yüksek gıdaların azaltılması şeklinde sıralanabilir.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Kocaöz Hipertansiyona dikkat
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu