Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Orman yangınlarına havuzlu önlem

Orman yangınlarına havuzlu önlem

Yangın helikopterlerinin su alabilmesi için Balıkesir´de 100 adet havuz inşa edildi.

Yangın helikopterlerinin su alabilmesi için Balıkesir´de 100 adet havuz inşa edildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM,) bütün ülkede olduğu gibi Balıkesir´de de orman yangınlarına karşı her türlü tedbiri almaya devam ediyor. Bu çerçevede olası bir yangında helikopterlerin vakit kaybetmeden su alabilmeleri için Balıkesir´de 100 adet yangın havuzu inşa edildi.
Orman yangınlarında helikopterlerin etkili kullanımını sağlamak ve yangına müdahale sürelerini kısaltmak için ormanlık alanlardaki su kaynaklarından faydalanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu çerçevede Balıkesir´de de önlemlerini aldı. Su kaynaklarının kıt olduğu, gölet, baraj ve denizlere uzak olan ormanlık alanlarda 100 adet yangın havuzu inşa edildi.
Balıkesir Merkez ve Edremit ilçesinde konuşlu yangın söndürme helikopterlerinin faydalandığı bu yangın havuzları, yangına 3-4 dakikada müdahale edecek şekilde planlanarak yapıldı.
Ayrıca havuz, gölet ve barajların bulunduğu koordinatlar, Coğrafi Bilgi Sisteminde kayıt altına alınarak, yangın alarmı verildiğinde helikopterlerin en yakın gölet ya da havuza yönlendirilmesi sağlandı.
Yaklaşık 3,5 ile 4 metre derinlikte ve 1.000 ila 1.200 ton kapasiteli olan bu havuzların inşasına Balıkesir´de ilk olarak 2003 yılında başlanmıştı. Şimdi ise Balıkesir´de 100 adet yangın havuzu bulunuyor. Bu havuzların inşası bundan sonra da yapılan planlamalara göre devam edecek.
Ülke genelinde belirli bir plan dahilinde bu gölet ve havuzların inşa edildiğini vurgulayan Bakan Eroğlu ise ?Balıkesir´de de bu havuzlar ihtiyaca göre planlanıyor ve ona göre inşa ediliyor. Ayrıca gölet ve havuzların çevresini helikopterin yaklaşmasına engel olmayacak şekilde düzenliyoruz. Bu yapıların etrafını kafes tel ve beton kazıklarla çevirerek, girilmesi yasak levhası asıyoruz. Bu tedbirlerle vatandaşlarımızın yaşayacağı olası kazaların da önüne geçmeyi hedefliyoruz? şeklinde konuştu.
Yangın havuz ve göletlerinin yalnızca orman yangınlarının söndürülmesinde su temini maksadıyla kullanılmadığını da belirten Bakan Eroğlu ?Bu gölet ve havuzları ormandaki yaban hayatına yardımcı olacak şekilde düzenliyoruz. Buralara yaptığımız su içme olukları ile özellikle yaz aylarında su bulma konusunda sıkıntı çeken yaban hayvanlarına yardımcı oluyoruz.? dedi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu