Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Orman Kampına Turizm Tesis Alan engeli

Orman Kampına Turizm Tesis Alan engeli

Yaklaşık 25 yıl öncesine kadar Orman Bakanlığına ait eğitim ve dinlenme tesislerinin bulunduğu Erdek Çuğra Bölgesindeki eski Orman Kamp yerine, Çevre ve Orman Bakanlığı yeni tesisler yapmak için belediyeye başvuruda bulundu.

Yaklaşık 25 yıl öncesine kadar Orman Bakanlığı`na ait eğitim ve dinlenme tesislerinin bulunduğu Erdek Çuğra Bölgesin`deki eski Orman Kamp yerine, Çevre ve Orman Bakanlığı yeni tesisler yapmak için belediyeye başvuruda bulundu.
Bakanlığın resmi bir kuruluş olmasından dolayı, söz konusu bölge Erdek İmar Planında `Turizm Tesis Alanı` olduğu için, tesislerin yapılması mümkün gözükmüyor.
Yaklaşık 1,5 kilometrelik Çuğra sahil bandında, müthiş kumsalı ve temiz deniziyle yaz aylarında binlerce turiste hitap eden turistik tesisler bulunuyor.
Aralık 2011 ayı meclis toplantısının ilk gündeminde, Çevre ve Orman Bakanlığı`nın, mülkiyeti kendi bakanlığına ait Erdek Sahil Mahallesi Çuğra Bölgesinde 1254 M2 arsa üzerine, içerisinde idari bina, misafirhane ve lojman bulunan tesislerin yapılması talebi görüşüldü.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü`nce, Çevre ve Orman Bakanlığı`nın yaptığı başvuruyu incelediği, söz konusu bölgenin `Turizm Tesis Alanı` olarak ayrıldığını, bakanlığın bir kamu kuruluşu olduğundan arsa üzerine tesis yapılabilmesi için bölgenin belediye meclisinde kamu kurum alanı olarak belirlenmesinden sonra inşaat izninin verilebileceği öğrenildi.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü`nce yapılan açıklamanın devamında, 1991 yılında Orman Bakanlığı`nın, kendilerine ait arsa üzerine tesis yapmak için Erdek Belediyesi`nden 1991 yılında yapı ruhsatı aldığı ancak yapının tamamlanmayıp temel üstü seviyede bırakıldığı belirtildi.
Şimdi ise, arsa üzerine idari bina, misafirhane ve lojman gibi tesislerin yapılabilmesi için Erdek Belediyesi`ne başvuruda bulunan Çevre ve Orman Bakanlığı`nın, İmar Kanunu`nun 8. madde /b bendine göre (8. Madde b bendi: İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde bir ay süre ile ilan edilir. Bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi on beş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlar) değerlendirilmesini istiyor.
Meclis toplantısına katılan üyeler, Çevre ve Orman Bakanlığı`ndan gelen talebin incelenip, rapor haline dönüştürülmesi için konuyu incelenmek üzere İmar Komisyonu`na oy birliğiyle gönderdi.
Şimdi ise gözler, Ocak 2012 ayı meclis toplantısında İmar Komisyonu`ndan gelecek rapora çevrildi.
Erdek Belediye meclisinde görev yapan meclis üyelerinden AK Partili Selçuk Acu ile CHP`li Çetin Gül`e, söz konusu arsa üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı`nın, idari bina, misafirhane ve lojman hizmet binaları yapabilmesi için, ilçe imar planında söz konusu alanın `Turizm Tesis Alanından`, `Kamu Alanına` dönüştürülmesine nasıl bakıyorsunuz? şeklindeki  sorumuza:
Selçuk Acu; İmar Komisyonunun hazırlayacağı raporu görmek lazım. Lehte veya aleyhte ne karar verirse, onu Erdek halkı ile paylaşıp nihai kararı sonunda meclis verecektir,
Çetin Gül; "Konuyu İmar Komisyonu inceler, komisyonun hazırladığı raporu mecliste inceleyip, doğru kararı veririz, yanıtını verdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı`nca, mülkiyeti kendine ait arsa üzerine yapılmasının planlandığı tesislerle ilgili yetkililerden edinilen bilgiye göre, 1960-1990 yılları arasında söz konusu arsa üzerinde bakanlığa ait eğitim ve dinlenme tesislerinin bulunduğu, ancak daha sonra 90`lı yılların başında bilinmeyen bir nedenle tesislerin yıkılıp yaklaşık 25 yıla yakın bir süredir söz konusu arsanın boş tutulduğu kaydedildi.
Erdek`te Orman İşletme Şefliği olarak hizmet veren idari binanın, Erdek`ten Tekirdağ ve adalara giden ve gelen ağır tonajlı araçların yoğun geçiş güzergahı olan Hükümet Caddesi üzerinde bulunulduğuna yer verilen açıklamada, mevcut idari bina içinde ve dışında, orman yangınları için hazır tutulması gereken yangın müdahale araçlarının park sorunu yaşadığı, Erdek Çuğra Bölgesinde tesislerin yapılmasının planlandığı söz konusu arsanın köylere yakın bir noktada bulunmasından dolayı, orman itfaiye araçlarının orman yangınlarına daha hızlı müdahalede bulunabilmesi için buranın araç parkı için uygun bir yer olduğu hatırlatıldı.
Haber: K.Deniz Şekerci

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false