Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ormanlı Mahallesi pilot bölge seçildi

Ormanlı Mahallesi pilot bölge seçildi

Balıkesir sınırları içerisinde ilk kez ilçemize bağlı Ormanlı mahallesinde zeytin sineğine karşı gerçek-leştirilecek biyo-teknik mücadele yönteminin yaygınlaştırılması bekleniyor.

Balıkesir sınırları içerisinde ilk kez ilçemize bağlı Ormanlı mahallesinde zeytin sineğine karşı gerçek-leştirilecek biyo-teknik mücadele yönteminin yaygınlaştırılması bekleniyor.
Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonunda, zeytin sineği mücadelesinde biyo-teknik mücadele yönteminin yaygınlaştırılmasına hız verildi.
Zeytin sineği mücadelesinde biyo-teknik mücadele yönteminin yaygınlaştırılması projesi ile zeytin sineği mücadelesinde biyo-teknik mücadele yönteminin öğrenilmesi ve ilimizde uygulanması hedefleniyor.
Proje kapsamında izole bir alana ihtiyaç duyulması ve özel bir havza oluşturması nedeniyle Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, Erdek ilçesi kırsal Ormanlı Mahallesi pilot bölge olarak belirlendi.
Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nezdinde hazırlanan Zeytin Sineği ile Biyo-teknik mücadele projesi ile pilot bölge olarak seçilen Ormanlı mahallesinde, Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şube Müdürü Kaan Erözmen´in katılımıyla Eco-trap kitlesel mücadele tuzaklarının dağıtımını yapıldı.
Mücadele kapsamında tuzakların Temmuz ayının ilk haftasında her ağaca bir tuzak gelecek şekilde asılırken, zeytin sineği popülasyonu, periyodun uzunluğu ve tuzak etki süresine göre tuzakların yenilenmesi biyo-teknik mücadele kapsamında devam edecek. 

Biyo-teknik mücadele yöntemi dişi sineklerin salgıladığı ve erkek sinekleri cezbeden kokunun ilaç emdirilmiş tuzaklar ile kullanılması esasına dayanırken, zeytin ağaçlarına asılan tuzakların kokusuna gelen zeytin sineği ile ilaç kullanılmadan mücadele ediliyor.
Zeytin sineği mücadelesinde biyo-teknik mücadele yönteminin yaygınlaştırılması amacıyla uygulama ve sonuç aşamasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde teknik elemanlar ile önder üreticilerin katılımı sağlanarak sonuçları hakkında yerinde bilgiler verileceği gibi, zeytin sineği ile biyo-teknik mücadele yönteminin yaygınlaştırılması ile zeytin sineği mücadelesinde kimyasal kullanı-mının azaltılması hedefleniyor.
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın benimsediği prensipleri ve uygulamaları doğrultusunda doğaya saygılı ve insan sağlığına dost olan uygulamalar bütünü olarak duyurulan biyo-teknik mücadelenin, kendine münhasır doğal dokusu ile ünlü Ormanlı mahallesinde Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önderliğinde ve desteği ile çiftçilerin katılımıyla uygulandığı, bu yöntemin ileriki yıllarda ilimiz genelinde yaygınlaştırılarak devam edeceği dile getirildi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli