Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ortaylı, 1. Dünya Savaşını anlattı

Ortaylı, 1. Dünya Savaşını anlattı

Ayvalık'lılar, İlber Ortaylı anlamıtıyla 1. Dünya Savaşını dinledi.

Tarihçi Profesör İlber Ortaylı 11. Ayvalık Kültür Sanat Günleri’nde düzenlenen "1. Dünya Savaşı" konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.
İsmet İnönü Kültür Merkezindeki "1. Dünya Savaşı" konulu söyleşide konuşmacı olan Ortaylı 1.Dünya Savaşı sırasında savaşa katılan ülkelerin içinde bulunduğu durumları anlattı.
Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında yaşananlardan da örnekler veren Prof. İlber Ortaylı, Türklerin 1. Dünya Savaşı`ndaki ordular ve onların savaş gücü hakkında yeterli ve doğru bilgi edinemediğini, bunların yabancı tarihlerden takip edilebileceğini bildirdi.
Ortaylı, "Elinize eski resimleri veya kartpostalları aldığınız zaman görürsünüz, renklendirilmiş siyah beyaz fotoğraflarda bir kalabalık var. Kalabalığa baktığınız zaman şunu görüyorsunuz. Delikanlılar ayakkabısız, yalın ayak. Yani 1. Dünya Savaşı öncesi Avrupa`da sokakta yalın ayak gezen erkek delikanlı, İtalya`da, Avusturya`da hatta Fransa`da çok yaygın bir şeydi. Ayakkabı bile bulamayan insanlar şimdi postal, çizme, pabuç giymek zorunda. Çünkü asker oluyorlar." dedi.
Dünya Savaşı sonunda Britanya, Avusturya-Macaristan imparator lukları, Rusya ve Fransa’nın durumunu ele alan Prof. Ortaylı, savaşların, bazı ülkelerin donanmalarının işe yaramadığını ortaya koyduğunu, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın bağımsızlık isteğini ortaya çıkarttığını belirtti.
Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ordularının muhteşem performans ortaya koyduğunu ve Kurtuluş Savaşı başarılarının bundan dolayı oluştuğunu kaydeden Ortaylı, “Türk ordusu İngiliz ordusunu 4 yıl tuttu ve İngiliz ordusunu Britanya tarihinde 4 yıl tutan başka ordu yok. İngilizler bunu beklemiyordu.” diye konuştu.
Söyleşinin sonunda Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ortaylı`ya teşekkür plaketi sunarken, içerisinde zeytin, zeytinyağı, zeytin sabunu gibi yöresel ürünlerin bulunduğu bir de hediye paketi verdi.
Söyleşimin bitiminden sonra vatandaşlarla sohbet eden Ortaylı, kitaplarını imzaladı.



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli