Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Oyuncu Erol Tezeren: Sinema, vazgeçilmez bir tutku

Oyuncu Erol Tezeren: Sinema, vazgeçilmez bir tutku

Türk Sinemasının tanınmış karakter oyuncularından Erol Tezeren, Biz, usta-çırak ilişkisine büyük önem veren bir kuşağın temsilcileriyiz dedi.

Türk Sineması`nın tanınmış karakter oyuncularından Erol Tezeren, "Biz, usta-çırak ilişkisine büyük önem veren bir kuşağın temsilcileriyiz" dedi.
Sanat yaşamına, 1958 yılında, İstanbul Çocuk Tiyatrosu`nda skeç seslendirmeleri yaparak başladığını, ardından, bir sanat yuvası olarak gördüğü Bakırköy Halk Evi çatısı altında sanat çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Tezeren, şunları söyledi:
"O dönemlerde, Bakırköy Halk Evi bünyesinden çok oyuncu yetişti. Bunların başlarında Ahmet Mekin, Kenan Pars, Kenan Büke gibi isimler aklıma geliyor. Lisenin ardından Edebiyat Fakültesi`ne girdiğimde, yüreğimdeki sanat tutkusu daha da alevlenmişti. Bu dönemde İstanbul Belediyesi Devlet Konservatuvarı`nın Tiyatro Bölümü`nde sanat çalışmalarına başladım. O yıllarda, ülkemizde sanat ve magazin ağırlıklı iki önemli dergi olarak SES ve PAZAR vardı. 
Bu dergiler, zaman zaman açtıkları yarışmalarla Yeşilçam`a yeni yüzler ve sanatçılar kazandırırlardı.1963 yılında, Pazar Dergisi`nin açtığı kapak yarışmasında dereceye girdim. Aynı yıl içinde, Şevket Aktunç`a ait film şirketinin yapımcılığında, İlhan Engin`in çektiği `Üç Öfkeli Genç`te rol alarak, sinemaya adım attım. Benim de, `yeni kan` olarak görev aldığım bu film, büyük ilgi gördü. Ardından filmler üst üste gelirken, 150`nin üzerinde yapımda roller üstlendim."
1970`li yılların Türk Sineması`nın "porno" ve "erotizm"e yönelmesi nedeniyle Beyazperde`den biraz uzak kalarak, Almanya`ya gidip, burada evlendiğini belirten Tezeren, şu değerlendirmede bulundu:
"O yılların ardından sinemayla bağımı hiç koparmadım. Hemen hemen her oyuncuyla birlikte rol aldım. Biz, sinemada, usta-çırak ilişkisine büyük önem veren bir kuşaktık. Büyüklerimize hep saygı gösterirken, küçüklerimize ise sevgimizi hiç esirgemedik. Ekmek kapısı olarak gördüğümüz sinemayı çok sevdik."
Başta, büyük ses getiren "Kurtlar Vâdisi" ve "Sağır Oda" olmak üzere 30-40 dizide de rol alan Tezeren, şu sıralarda 3-4 yeni film ve dizinin senaryolarını incelediğini sözlerine ekledi.
O bir Erdek tutkunu
Öte yandan, 1994 yılından bu yana yazlarını Erdek`teki evinde geçiren karakter oyuncusu Erol Tezeren, sık sık da teknesiyle denize açılarak, balık avlıyor. Erdek`i çok sevdiğinin altını çizen Tezeren, eşi Anita ile birlikte bu turistik beldede yaşamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı