Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Palamut sevindirdi Hamsi üzdü

Palamut sevindirdi Hamsi üzdü

Marmara´da balıkçılar bu sene Palamut´la güldü.

Marmara´da balıkçılar bu sene Palamut´la güldü.
Geride kalan av sezonunda palamutla yüzü gülen Marmara Bölgesi´ndeki balıkçılar, yakalanan hamsinin azalmasıyla üzüldü.
"Vira bismillah" diyerek 1 Eylül 2016´da denize açılan Marmara´daki balıkçılar, 15 Nisan´da sona eren av sezonu arasında bol miktarda palamut yakaladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Bandırma Balık Hali´ne gelen palamut miktarı, önceki sezona göre 14 katına ulaşarak 490 bin çift olarak gerçekleşti. Geçen yıl çifti 22 liradan satılan palamut, bu yıl ortalama 10 liradan alıcısına ulaştı.
Av sezonunda balıkçıların yüzünü lüfer ve çinekop´ta güldürdü. Balık haline gelen lüfer yüzde 50 artışla 8 bin 300 adede, çinekop ise yüzde 145 yükselişle 24 bin kasaya çıktı.
Balıkçıların en önemli gelir kalemlerinden olan hamsi, aynı dönemlerde, 102 binden 55 bin kasaya gerilerken, sardalye 62 bin 600´den 40 bin kasaya, istavrit 18 binden 13 bin 500 kasaya düştü.
Bazı balıklardaki azalmaya karşın Bandırma Balık Hali´nde balık satışından elde edilen gelir 6 milyon 350 bin liradan 7 milyon 330 bin liraya çıktı.
Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık, yaptığı açıklamada, bu yıl palamut bolluğu yaşandığını söyledi.
Bu balıktaki artışın sevindirdiğini ancak palamudun zor bir balık olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu: "Palamut, 24 saat peşinde koşulması gereken bir balık, masrafı da çok. Hamsi, sardalye, istavrit gibi gece avlanıp istirahat edilecek bir durumu yok. Geçen sene Bandırma Balık Hali´ne 35 bin çift gelen palamut, bu sezon 490 bin çifte ulaştı. Palamut çok olunca hamside yarı yarıya azalma oldu. Hava şartlarının balık avlamaya müsait olmaması, palamudun, hamsinin göç yolunu değiştirmesi gibi etkenlerle balıkçının para kazanabileceği ana balıklarda yarı yarıya düşüşler yaşandı."
Işık, bu sezon çinekopun Karadeniz´de çok olduğunu ama Marmara Denizi´ne fazla gelmediğini dile getirerek, "Balıkçılar için 24 metre yasağı çok büyük darbe oldu çünkü göç balıkları, çabuk geçiyor. Hamsi, 6 kulacakadar iniyor. Tutula-madığında avlanmada düşüş kaydediliyor. Bunların bir an önce değerlendirilmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Haber : Ahmet Pesen



Anahtar Kelimeler: Palamut sevindirdi Hamsi üzdü
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli