Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Palamut üzdü, çinakop ve lüfer sevindirecek

Palamut üzdü, çinakop ve lüfer sevindirecek

Palamutun bu sene Marmarayı eken terk etmesi balıkçı esnafında hayal kırıklığı yaratırken, çinekop ve lüfer balığının görülmesi ise balıkçıları sevindirecek gibi.

Palamut`un bu sene Marmara`yı eken terk etmesi balıkçı esnafında hayal kırıklığı yaratırken, çinekop ve lüfer balığının görülmesi ise balıkçıları sevindirecek gibi.
Eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olan lüferde, İstanbul ile Çanakkale boğazları ve Marmara Denizi`nde son haftalarda bolluk yaşanıyor.  
"Marmara`nın sultanı" olarak bilinen, eti lezzetli, ekonomik değeri yüksek olması dolayısıyla hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzünü güldüren çinakop ve lüferde son haftalarda bolluk yaşanırken tezgahlar da palamut bulmak artık güçleşti.
Erdekli balıkçılar, palamutta geçen yıl bolluk yaşandığını ancak bu sene geçip gittiğini söyledi.
Palamut avında bu sezonun iyi başladığını ancak bu bolluğun çok kısa sürdüğünü belirten balıkçılar, geçen yıl son derece az av veren ve bu yüzden fiyatı da fahiş olan lüferde ise bu yıl tersine fazlalık yaşandığını açıkladı.
Bu bollukta av yasağının etkili olduğunun altını çizen balıkçılar, "Lüferde bir bolluk yaşanıyor ama bu av açısından çok istikrarlı değil. Dönem dönem bol av veren lüferin fiyatı, bazen az avlandığı için yüksek seyredebiliyor. Yine de fiyatlar genel olarak geçen yılın yarısı hatta yarısından bile aşağıda seyrediyor." dedi.
Palamut gibi balık sürüsünün peşinden İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi`ne akın eden lüferlerin, kendinden büyük balıklara bile saldırabildiğini vurgulayan balıkçılar, lüferin, palamut sürülerini kaçırdığını öne sürdü.
Marmara Denizi`ne açılan balıkçı teknelerinin bol miktarda çinakop ve lüferle döndüğü gözlenirken, tezgahlarda lüferin tanesi 10-20, çinakopun kilogramı ise 10-15 lira aralığında satılıyor.
Uzunlukları bir metreyi, ağırlıkları 10 kilogramı bulabilen bu balık, büyüklüklerine göre (küçükten büyüğe doğru), defne yaprağı, çinakop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara olarak isimlendiriliyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli