Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

PALANDÖKEN: ?BALIKESİR TÜRKİYE´Yİ BİRLEŞTİRİYOR?

PALANDÖKEN: ?BALIKESİR TÜRKİYE´Yİ BİRLEŞTİRİYOR?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken Balıkesir´e gelerek BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve 86 meslek odası başkanı ile yönetim kurulu üyeleri ile toplantı yaptı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken Balıkesir´e gelerek BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve 86 meslek odası başkanı ile yönetim kurulu üyeleri ile toplantı yaptı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken´i Balıkesir Değirmen Boğazında karşılayan BESOB Başkanı Fehmi Erdem ve yönetim kurulu üyeleri kendisine çiçek takdim etti. Buradan toplantının yapılacağı Balıkesir Şoförler Odası toplantı salonuna geçildi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandölen kendisini karşılayan 86 oda başkanı ile tek tek tokalaşırken BESOB önceki başkanı Mesut Aşanel´i de görünce hem duygulandı hem de Aşanel´e ?ağabey? diye hitap etti.

İlk olarak Şoförler Odasında aynı zamanda Şoförler Odası Başkanı da olan BESOB Başkanı Fehmi Erdem´in makamında basına bir değerlendirmede bulunan Genel Başkan Palandöken konuşmasının büyük bölümünde terör konusuna değindi. Türkiye´nin ne zaman bir büyüme, gelişme dönemine girmesi halinde uluslar arası güçlerin bir bela icat ettiğini kaydeden Palandöken PKK terörünün de bir bela olduğunu ve bu belanın def edilmesi için ne gerekiyorsa artık yapılmasının gerektiğini söyledi. Türk Milleti´nin Çanakkale, Dumlupınar olmak üzere bir çok belayı def ettiğini kaydeden Genel Başkan Palandöken PKK terörünün de vız gelip tırıs geçeceğini ancak bunun için yılmadan, usanmadan birlik olunması gerektiğini söyledi. Palandöken Türk ile Kürdün kardeş olduğunu ve bu kardeşliği kimsenin bozamayacağını kaydederek TESK´in başlattığı ?Hepimiz Kardeşiz? çağrsının Türkiye genelinde 5 milyon iş yerinde vitrinlerde afiş olarak paylaşıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

?Yine şehit haberleri ile yüreklerimiz yandı. Türkiye ne zaman büyümeye başlasa önüne sorun çıkarıyorlar. Ama başaramayacaklar. Türk esnaf sanatkarı artık dünyanın her yerinde müteşebbis işadamı olma şansını yakalamıştır. Sadece Avrupa ülkelerinde 5 milyon insanımız var. Nerede ise üçüncü kuşaklarının tamamı iyi eğitimli, iyi okullarda okumuş genç müteşebbis. Bir bölümü Amerika´da bir bölümü Avrupa ülkelerinde dağınıklar. Ülkede ekonomik kriz yaratmak için Rusya ile olan problemler, Suriye, Irak, İran bunların hepsi bizim için önemli ama en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti´nin bu bayrağın altında birlikte hareket edebilmesi. Biz bunları yaparken Türk esnaf sanatkarı elini taşın altına rahatlıkla koyabiliyor. Bizim bütün çocuklarımız esnaf ve zanaatkarımız yağma da olsa çatışma da olsa dükkanını açarak görevini devam ettiriyor, bir koruyucu gibi davranıyor. İş yapamıyor, çekler senetler patlıyor, dükkanın yağmalanması devlet tarafından karşılansa da sokağa çıkılamayan 4-5 aydır çatışmanın olduğu yerlerde esnaf gerçekten zor durumda. Burası Batı ama bizim çocuklarımız, her çocuğumuz orada vatan için mücadele ediyor. Televizyonlara baktığımızda, gazeteleri okuduğumuzda moralimiz bozuluyor. Dolayısı ile ticaret yapmayı, para kazanmayı bir tarafa bırak ülkenin huzuru ve güveni en önemli mesele. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak üstümüze düşeni yapıyoruz umarım siyasiler de bundan böyle üstlerine düşeni yapacaktır. Elbette iktidarın ve muhalefetin aynı şeyleri söylemesi mümkün değil ama bir şey var mümkün olan teröre karşı ortak dili kullanması. Bu ülke hepimizin.

?ESNAF AÇISINDAN NORM BİRLİĞİ EKSİK?

Bakınız 3 milyon mülteciyi ülkemizde kabul ediyoruz. Bir kısmı sizin iş yerlerinizin yanına iş yeri açmaya çalışıyor, çoğunun çocuğu sokaklarda eğitimsiz bir şekilde yetişiyor. Bunları görünce yüreğimiz sızlıyor. Biz bu şartlar altında 3 milyon Suriyeli´yi alırken Avrupa en eğitimlisini seçmeye çalışarak en fazla 200 mülteci alabiliyor. Keşke imkanlarımız olsa da 10 milyon mülteci alsak. Bu milletin büyüklüğünü Avrupa da takdir etmeli, kabul etmeli artık. Ülkede huzur ortamı sağlanıp enerjimizi ekonomiye vermemiz lazım. Bakın trafik sigortasında, kaskoda bir değişiklik nelere mal oldu. Balıkesir´deki kaza oranı ile İstanbul´daki kaza oranı aynı mı? Bunun haklı bir nedeni var mı? %300 zam yaptılar. Biz bu konunun üzerine gittik şimdi hükümet poliçelerde indirim ile ilgili bir çalışma yapıyor. Allah razı olsun hükümetimizden emekli olup da çalışan kardeşlerimizden kesilen %15´lik kesintiyi kaldırtırdık. Bakın ne demişlerdi bize SSK, Bağkur, Emekli Sandığı birleşiyor. Oh dedik Allah´a şükür artık hastaneye gideceğiz muayene olacağız eczaneye gidip ilacımızı alacağız. Ama öyle çıkmadı biliyorsunuz. İşçininkini patronu, memurunkini devlet ödüyor biz 60 gün içerisinde parayı yatırmadığımız zaman biz muayene edilemiyoruz. Hanımımız, çocuğumuz anamız babamız sosyal devlet isek o zaman yakınlarımıza da devletin bakması lazım. Ben devlete 30 yıl vergi veriyorum, işim bozuldu 2 ay yatırmadım diye sağlık hizmeti alamayacağım. O zaman norm birliğinin bir ayağı eksik. Diyelim parayı bulduk, hanımın bileziğini sattık veya tarlayı sattık primi yatırmaya gittik, almadığımız sağlık hizmetinin cezalı parasını benden alıyor bu adaletsizliğin giderilmesi için de her platformda görüşlerimizi söylüyoruz.

?ANKARA´DA PATLAYAN BOMBA İLE BÜRÜKSEL´DE PATLAYAN BOMBA ARASINDA FARK YOK?

Bugün buraya ziyaretimiz bir nezaket ziyareti. Sizlerin temiz yüzlerinizi görmeye geldim. Türkiye´nin gündemi yoğun. Bir tarafta yeni anayasa çalışması bir tarafta bu terör belası. Bu terör belasından bir an evvel kurtulmamız lazım, ekonominin büyümesi, insanlarımızın huzur içinde çalışabilmeleri için. Burada her ne kadar bomba patlamıyorsa orada sizin çocuğunuz, kardeşiniz var. Ankara´da patlayan bomba ile Brüksel´de patlayan bomba arasında bir fark yok. İkisi de insan. Siz orada da doğabilirdiniz. Paris´te de aynısı. Masum insanların bulunduğu otobüs durakları o gencecik çocuklarımız, gözbebeğimiz dediğimiz askerimiz, polisimiz bizler için orada görev yaparken onu arkadan vuruyorsun.

?BALIKESİR´E HER GELDİĞİMDE DUYGULANIRIM?

Ben her Balıkesir´e geldiğimde duygulanırım yeni yüzlerle karşılaşacağım, yeni şeyler öğreneceğim diye. Balıkesir´in bana pozitif bir enerji verdiğini siz de hissediyorsunuzdur. Tabii her ay BESOB Başkanımız ile mutat toplantılarımız oluyor, olağanüstü toplantılarda yönetim kurulunuz ile birlikteyiz. Biz bu bölgeyi çok iyi biliyoruz. Ülkede her şeyin başı huzur. Ülkenin bu terör belasından kurtulması için ne yapılması gerekiyorsa yapılması lazım.

?BİZ NE BELALARI DEF ETTİK PKK VIZ GELİR TIRIS GİDER?

Hepimiz Kardeşiz sloganımız ile yaklaşık 5 milyonu bulan baskısı ile Türkiye´deki bütün vitrinlerde minibüslerde logo olarak kullanıldı. Hepimiz Kardeşiz, hiçbirimizin birbirimizden bir farkı yok. Millet olarak acıyı da mutluluğu da aynı anda hissediyoruz. Doğu Batı, din dil ırk bizi ilgilendirmiyor. Karanlık odakların amacı milleti yıldırmak, korkutmak ve emellerine ulaşmak. Ancak Türk Milleti öyle güçlü ki Çanakkale´de, Dumlupınar´da ne badireler atlattık bunlar vız gelir tırıs gider. Şimdi sorsalar en yaşlımıza bile askere gider misin diye giderim der. Bu milletin birliği için gerekirse hepimiz silah altına yeniden gireriz. Biz bütün badireleri atlatacak büyük bir milletiz. İnşallah bugünlük bari akşam ajanslarında bir şey dinlemeyiz en azından bugünlük dahi dinsin terör acı.?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı basın mensuplarına yaptığı açıklamasının ardından toplantı salonuna çıkarak Balıkesir´deki 86 oda başkanı ile bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan BESOB Başkanı Fehmi Erdem TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken´i Balıkesir´de görmekten büyük onur duyduklarını söyledi. BESOB Başkanı Fehmi Erdem Balıkesir´in Ege ile Marmara´yı bağlayan bir il olarak parlayan yıldız olduğunu belirterek Balıkesir´i eşsiz bir coğrafyada güzel insanların yaşadığı yer olarak nitelendirdi. BESOB Başkanı Erdem konuşmasında şunları söyledi:

?BALIKESİR KUVA-Yİ MİLLİYE ŞEHRİ?

?TESK Genel Başkanım, değerli oda başkanlarım hepinizi saygı ile selamlıyorum. Balıkesir bir tarafı Ege´de bir tarafı Marmara´da eşsiz bir coğrafyada içinde güzel insanların yaşadığı bir Kuva-yi Milliye şehridir. Balıkesir tarıma dayalı endüstrisi, zeytinyağı, turizm ile tarım ve hayvancılığı ile bölgenin parlayan yıldızıdır. Sizleri Balıkesir´de ağırlamak bizler için ayrı bir onurdur.

?ELLER ÇOĞALINCA İŞLER HAFİFLER?

Değerli Genel Başkanım sizlerin de bildiği gibi Birliğimizin kendi imkanları ile aldığı Erdek ilçemizde denize 100 metre 52 odası bulunan Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Eğitim ve Dinlenme Tesislerimiz mevcuttur. Eğitim ve Dinlenme Tesisimizin bakımlarını birliğimizin gelirleri ölçüsünde yapmamıza rağmen günümüzün şartlarına uygun ve teşkilatımıza yakışacak bir şekle getirebilmek için ve Türkiye çapında teşkilatımızı ağırlayabilecek duruma yükseltilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Birliğimiz tarafından ihale komisyonu oluşturarak 800 bin artı KDV ile bakım ve onarımı ihale edilmiş 4 Şubat tarihi ile de inşaata başlanmıştır. Otelimizde atık su borularından tutun da elektrik tesisatına kadar geniş kapsamlı ve titiz bir yenileme çalışması başlamıştır. Yapılan inşaat çalışmaları çok hızlı ilerlemekte, inşaatın bitmesi Haziran ayında planlanmakta, mobilya donanımı yapılacak ve Ağustos ayında inşallah başkanlar kurulu toplantımızı Bendevi Genel Başkanımız ile beraber orada yapıp otelimizi beraber hizmete açmaktır. İnşaat ve mobilya ile birlikte 1 milyon 300 bin lira bir masraf yapılacağı tahmin edilmektedir. Birliğimizin bu işi tek başına yapmaya yeterli olmadığından ve bu otelin sadece birliğimizin değil teşkilatımızın da bir gayrimenkulu olup ona yakışır bir hale getirebilmek için TESK´ten de yardım talebinde bulunduk. TESK Genel Başkanımız Birliğimizin isteğini olumlu karşılayarak yardım talebimizi kabul ettiler ve şu ana kadar 125 bin lira yardım gönderdiler. Balıkesir Esnaf Teşkilatı adına Genel Başkanımıza teşekkür eder desteklerinin devamını dileriz. Konfederasyonumuzun gösterdiği özveriyi odalarımızın da göstereceğine inancımız tamdır. Eller çoğalınca işler hafifler.

?TESK GENEL BAŞKANIMIZ ODALARIMIZI KAPATTIRMAZ?

Değerli oda başkanlarım sizlerin de kulaktan kulağa yayılan, resmi olarak açıklanmasa da oda ve oda üye sayıları ve odaların kapanmasına ilişkin duyumlarınızın olduğunu biliyorum. Ben görevimden dolayı ayda bir kez Ankara´da TESK´in toplantısına katılıyorum. Genel başkanımız ile de birlikte her gittiğimde görüşüyoruz. Sayın Genel Başkanımız bu konuları çok yakından takip etmek ile kalmayıp işleyişe de hakimdir. Genel başkanımızın söylediği bir söz vardır ?Ben odalarımı kapattırmam!?. TESK bu konulara vakıf ve birliklerin desteğini almış, esnafın en büyük teşkilatlı gücüdür. Ben bu konuda genel başkanımıza ve ekibine güveniyorum. Sayın Genel Başkanım da birinci ağızdan bu konular hakkında sizleri bilgilendirecektir. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.?

Besob Başkanı Fehmi Erdem´in ardından kürsüye gelerek konuşma yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken hem ülke gündemi hem Balıkesir hem de esnaf teşkilatı açısından önemli konulara değindi. Genel Başkan Palandöken şunları söyledi:

?BESOB GİBİ TÜRKİYE´DE 11 BİRLİK ANCAK VAR?

?Hepinizi en derin muhabbetlerim ile selamlıyorum. Fehmi Başkanım benim önümü açan bir konuşma yaptı az sonra o konulara değineceğim. Evvela bu tür toplantıların yapıldığı, düğün vs gibi başka gelir getirici toplantıların da yapılabileceği böyle salonlara sahip teşkilatlarımızın olmasını görmek sevindirici. Gayet güzel, düzenli. Türkiye´de ancak 11 ilde böyle bir tesis belki vardır. Allah hayırlı uğurlu etsin, Allah bu birlik beraberliğimizi bozmasın. Esnaf Teşkilatı Dinlenme Tesisi´nin bitirilmesi için bende gerekli talimatları verdim, o işin bitirilmesi için biz de elimizi taşın altına sokarız. Elimizi taşın altına koymakla da kalmayıp bu yükün hafifletilmesi için de destek olmaya söz verdik. Balıkesir´e verilecek her kuruş helal olsun. İnşallah maddi desteğimizi arttırarak devam ettireceğiz.

?ODALARIMIZ GENEL SEKRETER MAAŞINI ÖDEYEMEYECEK HALDE? 

Sadece tesisin yapımı için değil sizlerin oda başkanlarımızın odalarda genel sekreterlerin maaşlarını veremeyecek halde olduğunuzu biliyorum. Ve bir tane çalışanınız çıktığı zaman tazminatını veremeyip mahkemelerde uğraştığınızı ve mahkeme neticesinde de ödemekle mükellef olduğunuzu duyunca nerede ise kriz geçirecek şekilde üzüntü duyduğunuzu da biliyorum. Aslında o çalışana ödenecek para helal, alnının teri ama yokluktan odada o para bulunamıyor. İşte o günün şartlarında bu binalar alındığı zaman gerçekten büyük emekler sarf edilmiş, çok güzel işler düşünülmüş. Ama odalarımızın esnaf sayısında da üye sayısında da düşüşler, gelirlerinde azalışlar var. Dolayısı ile hani derler ya yokluk mertliği bozar diye yoksa biz odalarımıza gönderiyoruz üç bin lira beş bin lira bunlar günübirlik paralar. Birliklere para gönderiyoruz ama ayakta duramıyorlar. Maşallah siz gene tasarruf ile ayakta duruyorsunuz. Böyle bu bina gibi yeni bir yer yapsanız şunun içini teşrif edecek para var mı? Bu ses düzenini kuracak para yok. O günler farklı bugünler farklı. Ama biz o günler yok diye odalarımızı birliklerimize imkan yaratmaya devam edeceğiz. Bizi bunun için seçtiniz. Kara kaşımız kara gözümüz için değil. Biz sizlerin zor gününde sizlere imkan yaratmakla yükümlüyüz. O yüzden de devlet ile hükümet ile iyi geçinmek zorundayız. Bir çoğunuz zaman zaman eleştirebiliyorsunuz ?Efendim işte gitti Akil Adam oldu esnafı ne ilgilendirir??, ?Anayasa Platformunda işi ne??. Efendim ben siyasetçi değilim, bunları siyaset için de yapmıyorum. Ama esnafın temel meselelerinde siyaset ile iç içe olmadığın vakit de hizmet almak mümkün değil. Ben de sizin gibi ekmek parası için mücadele eden insanım. Profesyonel bir yöneticiyim bu işi en doğru şekilde yapabilmek için elimden gelen gayreti gösteriyorum. En mükemmeline sizler layiksiniz. Balıkesir ile ilgili hiç sıkıntı çekmedik. Diyaloğu hiç koparmadık. Hiç başımız ağrımadı, hiç karşı karşıya gelmedik. Biz sizin Ankara´da emir eriniz olmak için geldik bu görevlere. Siz beni baş tacı ettiniz, size ahde vefa etmek lazım, size minnet etmek lazım. Makam mevkii sizin için değerli size hizmet etmek için değerli.

?BAZI ODALARIN KAPANACAĞI DEDİKODULARINA İTİBAR ETMEYİNİZ?

Odaların kapanması meselesine gelince bunlar dedikodu. İşte efendim ben gelip odaya kayıt olayım falan oda ile birleştirecekler ben oraya başkan olurum. Odaların kapanması ile ilgili benim Cumhurbaşkanıma, Başbakana, Bakana söylediğim şuydu 3 bin 4 bin oda ile tek tek konuşacağım onlar kendilerini ifade edecek ben de ona göre hareket edeceğim. Biz Türkiye´de yaklaşık 40 bin tane teşkilat mensubuyuz EKK yöneticilerimizi de dahil edersek 60 bin kişilik bir yönetici sayımız var. 3 bin 4 bin odanın bir sesi var eğer bizim 2 milyon üyemiz olmasa bizim 3.400 tane odamız olmasa piarımız olur mu? Demek ki güçbirliği işbirliği birlikte karar vermeyi mümkün olduğunca da hiçbir odayı kapatmadan devam etmemiz gerekiyor. Bir tanesini kapatırsak arka arkaya gider bunlar. Biz kapatmaya gelmedik teşkilatı büyütmeye, sayımızı arttırmaya geldik. Ama şunu da söylüyorum yeteri kadar oda var bundan sonra oda kurdurtmayalım. Mevcut odaları parasal desteklerle ayakta tutalım zaten bizim oda başkanlarımızın birçoğu maaş almıyor odadan. Para alacak durumu yok zaten odadan. Böyle bir oda kapatma işini benim ağzımdan duymadan, birlik başkanınızın ağzından duymadan sakın inanmayın.

?BALIKESİR´E YAPTIKLARIMIZ HELALİ HOŞ OLSUN HAK ETTİNİZ? 

Balıkesir´e ne yapılması gerekiyorsa biz hazırız, helali hoş olsun. Eğitim tesisinizin bitirilmesi için desteğimizi sürdüreceğiz. Çünkü o bina hepimizin prestiji. Ama sizden tek bir beklentim var. Birlik olun, dedikodulara itibar etmeyin. Aranıza virüs sokmayın. Birbirinizi kırmayın. Sizin birliğiniz ülke birliği kadar önemli. O virüs bir yerden girdi mi orası iflah etmez. Her doğru işinizi destekleyeceğiz, her zaman yanınızdayız. Sizlere ilinize geldiğim andan itibaren gösterdiğiniz sevgi seline teşekkür ediyorum. Bu ziyaretim kısa ama öz oldu. Balıkesir sadece Ege ile Marmara´yı değil Türkiye´yi birleştiren bir il. Allah sizleri de bizleri de bu güzel ilimizi de ezansız ve Türk Bayrağı´nın altında söylenen İstiklal Marşsız bırakmasın. Hepinizi Allah´a emanet ediyorum.?

Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken´e toplantının sonunda Sındırgı Yağcıbedir halısını  bizzat BESOB Başkanı Fehmi Erdem hediye etti. Toplantının ardından Balıkesir Şoförler Odasında 86 oda başkanı ile birlikte yemek yiyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yemeğin ardından aynı zamanda Ankara Bakkallar Odası Başkanı da olduğundan Balıkesir Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl´ı ziyaret etti.  Balıkesir´den ayrılarak Havran Esnaf Odası Başkanı Erdal Önder´i de Havran´da ziyaret eden Palandöken Burhaniye´de gerçekleştirilen zeytinyağı festivaline katıldı.

Haber Merkezi

 



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli