Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Palata Çeşmesi onarımda

Palata Çeşmesi onarımda

Erdekte tarihe sahip çıkılıyor. Tarihi Palata Çeşmesi belediye tarafından onarıma alındı. Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysanın, üzerinde ısrarla durduğu antik tarihe sahip çıkma çalışmaları Palata Çeşmesine kadar uzandı

Erdek`te tarihe sahip çıkılıyor.
Tarihi Palata Çeşmesi belediye tarafından onarıma alındı.
Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan`ın, üzerinde ısrarla durduğu antik tarihe sahip çıkma çalışmaları Palata Çeşmesi`ne kadar uzandı.
Belediye Başkanı Aysan`ın talimatıyla başlatılan çalışmalar sonunda Palata Çeşmesi gerektiği ihtimamına kavuşuyor. Kizikos gibi büyük bir uygarlığa ev sahipliği yapmış Erdek`te, tarihi eserlerine gereken önemi vermek zorunda olduklarını söyleyen Belediye Başkanı Aysan, "Tarihi geçmişiniz sizin geleceğinizin aynasıdır.
Turistik bir yerde yaşıyorsanız, elinizdeki geçmişle ilgili tüm doneleri ortaya çıkarmak durumundasınız. Yabancılar tarihi eserlere son derece önem veriyorlar; biz ne kadar kayıtsız kalıyorsak, onlar son derece önemsiyorlar. 1704 tarihinden sonra inşa edildiği düşünülen Palata Çeşmesi`nin, yakın zamanlara kadar düzgün bir yolla kıyıya veya ilçeye sevk edildiğini gösteren kesin bir işaret vardır. Çeşmenin güney-batısında, denize doğru inen yolun başlangıcında ve solunda, Erdek yönüne doğru devam eden bir su yolundan kalma 15 santimetre çapında künk borular bulunmaktadır. Bu çeşme gemilere su sağlayan önemli bir görev üstlenmiştir. Çeşmenin etrafında bir yerleşim olduğu da kalıntılardan bellidir" dedi.
Tarihi geçmişimize olan duyarlılığın ilk etabında, tarihi Palata Çeşmesi`nin restorasyonu ile başlanmış olup, çeşmenin tarihi dokuya olan saygısı ile eski haline uygun şekilde getirileceğini belirten Aysan, Kısa süre içerisinde temizlenmiş, çiçeklerle donatılmış, gerekli aydınlatmalara kavuşmuş dolayısıyla mezbelelikten kurtarılmış tarihi bir yapıyı halkımıza hediye edeceğiz. Palata Çeşmesi, 1704 tarihinden bu yana suyunu esirgemeden, günümüze kadar ayakta durmayı başarmıştır, onun hizmeti sonsuza kadar süreceğe benzer, emekleriyle onu yaşatmaya çalışanlar da, onunla sonsuza kadar yaşayacaktır şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli