Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Pandemi döneminde hamilelik konusuna açıklık getirdi

Pandemi döneminde hamilelik konusuna açıklık getirdi

Korona virüsün ilk çıkış noktası olan Çin´in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 12 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi.

Korona virüsün ilk çıkış noktası olan Çin´in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 12 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi.
Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve doğum Dr. Öğr. Üyesi Berk Bulut, Covid-19´un tedavisi ve önlenmesine yönelik aşı ve ilaç çalışmaları son hızla devam ederken, diğer bir hassas grup olan gebeler, gebe kalmayı düşünenler, bebekler için endişelenmeli miyiz? Korona virüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine korona virüs bulaşırsa ne yapılmalı? Korona virüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? sorularına açıklık getirdi.
HAMLİLELİK VE COVİD- 19
Korona virüs Hastalığı özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar ve bebekler üzerindeki etkisi ile ilgili olarak kesin bilgilerimiz çok az. Bununla birlikte, hamilelik dönemindeki kadınların grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ciddi şekilde etkilenebildikleri bilinmektedir. Bu nedenle, hamile kadınlar COVID -19 için risk altındaki bir popülasyon olarak düşünülmelidir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, hamile kadınların hastalığı kapmaları durumunda plasenta aracılığıyla hastalığı bebeklerine bulaştırdıklarına ilişkin veri yoktur. Bunun yanında, hamilelik sırasında geçirilen, ateş, öksürük, halsizlik belirtilerinin olduğu her hastalık durumunda bebeğin de yakından takip edilmesi gereklidir. Hamileyken COVID -19 hastalığı geçirip, iyileşme sonrasında doğum yapan annelerin bebeklerinde de yeni doğan döneminde her hangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Bu konulardaki çalışmalar devam etmektedir. Şu ana kadar COVID -19 geçirmiş annelerde sezaryen yapılması veya yapılmaması yönünde de net bir öneri yoktur. Hamilelik döneminde Korona virüs bulaşmasından korunmak için yapılması gerekenler genel korunma önlemleri ile aynıdır. Genel hijyene dikkat etmek, elleri sık sık yıkayıp dezenfekte etmek, yüz bölgesine dokunmamak, sosyal mesafe kurallarına uymak, kalabalık ortamlardan olabildiğince kaçınmak, maske kullanımını doğru ve devamlı şekilde uygulamak alınabilecek önlemlerdir.
EMZİRME VE COVİD-19
Yeni doğan bebeklerde annenin ten tene temasta bulunarak bebeğini emzirmesi çok önemlidir ve bebeğin gelişimi için çok değerlidir. Şimdiye kadar aktif COVID-19 hastalığı sırasında virüsün sütten bebeğe geçtiği gösterilmemiştir. Bu konuda da çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. COVİD-19 tanısı konmuş olan ya da temaslı olup şüpheli durumda bulunan annelerde emzirme sırasında mutlaka maske takılması, bebeğe temastan önce ve sonra ellerin yıkanarak dezenfektan ile temizlenmesi ve annenin dokunduğu tüm yüzeylerin temizlenerek dezenfekte edilmesi gereklidir. Eğer üzerine doğru öksürmediyse annenin her emzirme öncesi memeyi yıkamasına da gerek yoktur.
COVİD-19 AŞILARI VE HAMİLELİK YAPILMALI MI? NE YAPMALI?
Şu anda hamile kadınlar ve emziren anneler için en doğrusu hastalığa maruz kalma risklerine, eşlik eden başka kronik hastalıkların varlığına ve yapılması düşünülen aşının güvenlik profiline bakılarak doktoruyla birlikte karar vermesi ve bundan sonraki dönemde açıklanması beklenen aşı güvenliği bilgilerini takip etmesi olacaktır. Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli