Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Paris İklim Anlaşması geçte olsa kabul edildi

Paris İklim Anlaşması geçte olsa kabul edildi

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 
Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini hedefleyen Paris Anlaşması’nı TBMM’ye sunarak onayladı. Bugüne kadar 191 ülkenin taraf olduğu Anlaşma; küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmayı, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı ve bu doğrultuda, yüzyılın ortasına kadar seragazı emisyonlarının sıfırlanması için ülkelerin ortak çalışmasını teşvik ediyor. Anlaşmayı imzalayan ancak TBMM’de onaylamayan Türkiye, Meclis’te oybirliği ile kabul ederek tarihi bir adım attı. 
Genel Kurul’da CHP adına konuşan Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Beş altı yıl gecikmeli dahi olsa ki bu süreçte Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen'le aynı kategoriye gelecek noktaya kadar gelmiş dahi olsak buradaki bütün partilerle, AK Parti iktidarının yanlışından dönmesini hep birlikte oylayacağız ve bu şekilde o ayıptan da kurtulmuş olacağız.” değerlendirmesinde bulundu. 
Cumhuriyet Halk Partisi olarak Paris Anlaşması gündeme geldiğinden bu yana her platformda anlaşmanın onaylanması gerektiğini ve önemine vurgu yaptıklarını hatırlatan Akın “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemiz hazırlandı. Bu beyannamemizin 10'uncu maddesinde aynen şöyle diyor: Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacaktır” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti: “Bunun açılımı nedir? ‘Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya teslim etmek için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Canlı ve cansız varlıklar olarak bir ekosistemin parçasıyız. Sağlıklı işleyen bir ekosisteme sahip dünyaya doğma hakkı, henüz doğmamış olan nesillerin hakkıdır. 'Sürdürülebilir Yaşam' anlayışı ışığında bu hak Anayasal güvence altına alınacaktır, diyor; bunu biz söylüyoruz 2'nci yüzyıl beyannamemizde.” 
Paris Anlaşmasının onaylanmasında AK Parti iktidarının geciktiğine vurgu yapan Akın “Asıl iş şimdi başlıyor. Yapılması gereken çok iş var, çok konu var. Acaba bundan sonra AK Parti iktidarı yine kulağının üzerine mi yatacak yoksa yapması gereken çalışmaları yapacak mı? Çünkü beş altı yıl geçti, şu ana kadar yapılan bu çalışmalarda ne oldu? Nasıl yol kat ettik, ne yaptık; onları da duymamız lazım.” 
Akın, konuşmasında CHP’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili yaptığı çalışmaları ve ENERJİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM belgesini de anlattı. 
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Paris İklim Anlaşması geçte kabul edildi
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu