Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

PEN´den açıklama

PEN´den açıklama

PEN Türkiye Merkezi: "19 Mayıs ruhunu selâmlıyoruz"

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN)Türkiye Merkezi, "19 Mayıs ruhunun 100. yılında linç, kültür de olamaz, gelenek de..." dedi.
PEN Türkiye Merkezi´nin yazılı açıklaması şöyle:
"19 Mayıs ruhunun 100. yılında linç, kültür de olamaz, gelenek de...Olsa olsa kalleşlik olur, korkaklık olur, hainlik, kötülük, bayağılık, onursuzluk, ahlaksızlık, yalancılık, hırsızlık, ikiyüzlülük...Ve bunlar gibi kötülük türünden ne varsa, ancak onlar olur!
Siz, her kimseniz, arkanızda kim ya da kimler, kişiler, kurumlar varsa ve siz, her kim olursanız olun, bu ülkenin aydınlarını, gazetecilerini, yazarlarını, şairlerini, dayakla, tehditle, yaralayarak, hapse atarak, sürerek, hatta öldürerek susturamayacağınızı, yok edemeyeceğinizi bilmiyor musunuz? Sizi buna alet edenler, ağababalarınız bunu bilmiyorlar mı? Size anlatmadılar mı?
Türkçenin en büyük şairi Nâzım Hikmet´i hapislere attınız da ne oldu? Türkçenin en büyük yazarlarından Sabahattin Ali´yi katlettiniz de elinize ne geçti? Türkçenin en önde gelen gülmece yazarı Aziz Nesin´i yakmak istediniz de yolundan mı döndü?
Şimdi de ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu´na, başkentin göbeğindeki linç girişimine gözlerinizi, kalbinizi yumdunuz, görmezden geldiniz, küçümsediniz. Bir ´geçmiş olsun´u çok gördünüz. Gelenekte bu var mı? Yeniçağ gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ´ı, 6-7 korkağın elinde hastanelik ettiler, oralı bile olmadınız! Kültür mü bu? Son olarak da, umarız sondur, Antalya´da, değerli şair ve gazeteci İdris Özyol´u öldüresiye dövdünüz. İnsanlığı geçtik, ona sığmayacağı belli de, o çok övündüğünüz, dilinizden düşürmediğiniz ´delikanlılığa sığar mı?´
Türkiye, bunu hak etmiyor! Aydınlar, yazarlar, şairler, gazeteciler, halk, siyasiler hiç hak etmiyor! Üstelik Ulusal Kurtuluş Savaşı´mızın başlamasının tam da 100. yılında ve cumhuriyetimizin 100. yılına şurada 4 yıl kalmışken!
Ne yazık ki, 19 Mayıs´ın 100. yılında bunları yaşıyoruz. Bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün başlangıcı olan 19 Mayıs 1919 ruhunu selâmlıyor, o ruhun işimize, gücümüze, sanatımıza, edebiyatımıza, kültürümüze kazandırdıklarını unutmuyoruz.
19 Mayıs´ın 100. yıldönümünü, gençlik, özgürlük, dayanışma, umut ve daha güzel bir dünya içinde yaşamak istiyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu, özlemle andığımız Mustafa Kemal Atatürk´ün gençliğe armağan ettiği bayramı, aydınlığın karanlığı, ilerinin geriyi, çağdaşlığın bağnazlığı, özgürlüğün biat etmeyi, eşitliğin adaletsizliği alt ettiği gün olduğunun bilinciyle yaşamaya kararlıyız.
PEN Türkiye olarak ´insanı insana düşüren´ tüm bu saldırılara, linç girişimlerine, kışkırtmalara, düşmanlık, linç ve kutuplaştırma diline karşı herkesi birlikte durmaya ve duyarlı olmaya çağırıyoruz."
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: açıklama
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli