Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Piri Reis Camii İnşaatı başlıyor

Piri Reis Camii İnşaatı başlıyor

Türkiye Diyanet Vakfı Erdek Şubesi tarafından ilçeye yapılacak Piri Reis isimli caminin yapım aşamasına geldiği öğrenildi.

Türkiye Diyanet Vakfı Erdek Şubesi tarafından ilçeye yapılacak Piri Reis isimli caminin yapım aşamasına geldiği öğrenildi.
Erdek Yalı Mahallesi Cumartesi Pazarının kurulduğu yakın bir noktaya yapılması planlanan Piri Reis Camisinin inşasına kısa zamanda başlanması için tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.
Yapımı tamamlandığında ilçenin 5. camisi olacak Piri Reis Camisinin yapım aşaması hakkında bilgi veren Erdek Müftüsü İsmail Yalçın, "Erdek`te uzun yıllardır cami sayısı yönünden eksikliğimiz vardı. Başta yaz aylarında olmak üzere, cenaze namazlarında, Cuma günleri ve bayram namazlarında cemaatimiz camilerimize sığmıyordu. Camile-rimizin çevresindeki yollar araç trafiğine kapatılıyor, insanımız mağdur oluyordu. Erdek Belediye Meclisinin değerli üyelerinin oy birliğiyle aldıkları Piri Reis Camisinin yer tahsis kararından sonra, cami yapılacak arsanın hafriyat çalışmalarına başlandı" dedi.
Camii inşaatının bir kısmının Erdek 18 Eylül İlçe Stadının içindeki sulama tesislerinin bulunduğu binanın bulunduğu alanı da kapsamadığından, söz konusu bina içindeki su hatlarının stat içinde başka bir noktaya taşındığını kaydeden Müftü Yalçın, cami inşaatının yapılacağı alanımızdaki hafriyat çalışmalarının Şahin İnşaat isimli firma tarafından yapılacağını bildirdi. Camimizin projesini Mimar Köksal Paça`nın çizdiğini belirten Yalçın, proje mimarına yardımlarından dolayı kendilerine şükranlarımı sunuyorum, Allah razı olsun şeklinde konuştu.
Caminin özellikleri hakkında konuşan Yalçın, 650 M2 kapalı alan üzerine inşa edilecek Piri Reis Camisi, ilçemizin en büyük camisi olacağı gibi aynı zamanda geniş cami bahçesi ve otopark alanıyla da halkımıza etkinliklerde büyük kolaylık sağlayacak." açıklamasında bulundu. 
Mimar Köksal Paça tarafından çizilen ve Türk mimarisinin izlerini taşıyan Piri Reis Camisinin projesinin, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, AKP Erdek İlçe Başkanı ve Erdek İl Genel Meclis Üyesi Hikmet Onay`ın da inceleyerek son değişikler için düşüncelerini aktardıkları ifade edildi.
Piri Reis Kimdir?
UNESCO, 2013 yılındaki kutlama programına "Piri Reis Dünya Haritasının çizilişinin 500. Yılı" etkinliğini almış olup, yeni yapılacak camiye de Büyük Türk Denizcisi Kaptan-ı Derya Piri Reis`in isminin verilmesi anlamlı bir rastlantı oldu. 1513 yılında Piri Reis tarafından çizilen Dünya Haritası Amerika Kıtasını gösteren en eski haritalardandır. Bu dünya haritasında Avrupa ve Afrika`nın batı kıyıları ile Güney Amerika`nın doğu kıyıları gösterilmiştir. Piri Reis ayrıca yazmış olduğu "Kitab-ı Bahriye"si ile Türk ve Dünya denizciliğine katkı sunmuştur.  


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli