Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Polis, telefonla dolandırıcılığın tüm yöntemlerini açıkladı

Polis, telefonla dolandırıcılığın tüm yöntemlerini açıkladı

Balıkesir Valiliğinden yapılan açıklamada, ülkemiz genelinde son dönemlerde artış gösterdiği değerlendirilen Kedisini polis Asker Cumhuriyet Savcısı Olarak Tanıtmak Sureti İle Dolandırıcılık” olaylarından Balıkesir'inde etkilendiği belirtildi.

Balıkesir Valiliğinden yapılan açıklamada, ülkemiz genelinde son dönemlerde artış gösterdiği değerlendirilen “Kedisini polis Asker Cumhuriyet Savcısı Olarak Tanıtmak Sureti İle Dolandırıcılık” olaylarından Balıkesir’inde etkilendiği belirtildi.
Açıklamanın devamında, nüfus yapısı değerlendirildiğinde emekli vatandaşlarımızın sayıca fazla olması nedeni ile ilimizde dolandırıcılık organizasyonlarının hedefi olabilecek potansiyel mağdur sayısı azımsanamayacak oranda olduğu ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamı şöyle sürdü: “Suçun işlenme biçimine bakıldığında ise mağdurlara öncelikle ev telefonundan ulaşılmakta ve güncel suç işleme yöntemlerine dair bilgi edinmekte nispeten dezavantajlı bulunan yaşlı bayanlarımız ile ön irtibat kurulmaktadır. Dolandırıcılık organizasyonu üyeleri ev telefonu üzerinden ulaştığı vatandaşlarımıza kimlik bilgilerinin/eşlerinin kimlik bilgilerinin terör örgütleri veya suç örgütleri tarafından ele geçirilerek kullanıldığını belirterek kendilerinin bu olayın soruşturmasını yaptıkları ve büyük bir operasyon hazırlığında bulunduklarını ifade etmektedirler. İnandırıcılığı pekiştirmek için internet üzerinden ulaşabildikleri kimi kamu görevlilerinin isim soy isim ve görev unvanlarının kullanıldığı olaylar da gözlemlenmektedir.
İlk görüşmede kendisini emniyet görevlisi olarak tanıtan şahıs konferans yöntemi ile diğer şebeke üyesine mağdur ile görüşme sağlamakta ve bu şahıs Cumhuriyet Savcısı olduğunu beyan ederek eşine ait iletişim bilgilerini istemektedir. Bu sayede evde bulunmayan eşin telefon bilgileri edinilmekte ve görüşme kesilmeksizin onunla da iletişim sağlanmaktadır. Yapılan dörtlü konferans görüşmesinde ev telefonu ile aranan bayan vatandaşımızın eşine evde polislerin bulunduğu, arama yaptıkları ve başlarında büyük bir bela olduğunu söylemesi sağlanmakta, ev telefonu sürekli meşgul tutularak dışarı ile irtibat kurulmasına mani olunmakta, bayan evde bulunan değerli eşya ve paraları poşet içerisinde hazırlamaya yönlendirilirken erkek ise bankada bulunan tüm parasını çekmeye veya belirlenen bir yere bırakmaya ya da verilen telefon numarası, T.C. kimlik numarasını veya i-ban numarası üzerinden kendilerine göndermeleri sağlan maktadır. 
Vatandaşlarımıza paranın operasyon sona erdikten sonra iade edilmek üzere emanet olarak alındığı beyan edilmekte ve bu sayede vatandaşlarımızın birikmiş tüm paralarının dolandırılması amaçlanmaktadır. Parası bulunmayan vatandaşlarımız ise yine ev telefonu sürekli açık tutularak izole edilmek sureti ile cep telefonu üzerinden kredi çekmeye yönlendirilmekte, cep telefonu üzerinden mağdur ile yapılan görüşmelerde de iletişimin kesilmesine müsaade edilmemektedir. Basın yayın kuruluşlarından beklentimiz, ulaşılabilecek her vatandaşımıza ulaşmak ve kendisini polis, asker, cumhuriyet savcısı olarak tanıtan kişilere itibar edilmemesi, taleplerinin asla karşılanmaması, polis asker ve cumhuriyet savcılıklarının özelinde devlet kurumunun operasyon için veya bir başka isimle vatandaşından para talep etmeyeceği, güvenlik hizmetlerinin her vatandaşımıza eşit ve kaliteli bir biçimde ücretsiz sunulmasının devletin en temel görevlerinden birisi olduğu gerçeğinin yazılı ve görsel medya ile internet medyası üzerinden işlenmesi ve süregelen iş birliğine aynı kararlılıkla devam edilmesidir.” 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı