Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Preveze Deniz Zaferini kutladık

Preveze Deniz Zaferini kutladık

Preveze Deniz Zaferinin 473. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle ilçemizde bir tören düzenlendi. Erdek Deniz Üs Komutanlığında...

Preveze Deniz Zaferi`nin 473. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle ilçemizde bir tören düzenlendi. Erdek Deniz Üs Komutanlığı`nda gerçekleşen törene Erdek Kaymakam Vekili, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Garnizon Komutanı Dr. Deniz Kıdemli Albay İskender Tunaboylu, Belediye Başkan Vekili Turan Gün, Erdek Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sedat Yumuşak, İlçe Millî Eğitim Müdürü Hasan Aslan, ilçedeki okulların müdür, öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Törenin ardından, komutanlığını Deniz Kurmay Binbaşı Atilla Çeliktepe`nin yaptığı, açıkta demirleyen TCG Edincik gemisi, isteyen vatandaşlara gezdirildi. Gemiyi, üst düzey protokol de ziyaret etti.
Preveze Deniz Savaşı nedir?
Preveze Deniz Savaşı (27 Eylül 1538) Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanmasını Adriyatik Denizi`ndeki Preveze Kalesi (Preveze) önünde yendiği bir deniz savaşıdır. Savaş sonunda Akdeniz`deki askeri üstünlük Osmanlılara geçmiştir. Osmanlı donanması, Barbaros Hayreddin Paşa`nın 1533`te kaptan-ı deryalığa atanmasına değin Akdeniz`de önemli bir varlık gösterememişti. 1538`de Ege`deki bir dizi adanın Venediklilerden alınması, Akdeniz`de ticari ve askeri çıkarları bulunan Avrupa devletlerini harekete geçirdi. Venedik, İspanya, Portekiz, Malta ve Papalık donanmalarından büyük bir haçlı donanması oluşturuldu ve Amiral Andrea Doria`nın komutasına verildi. Osmanlılara ait Preveze Kalesi`ni kuşatan Andrea Doria, Osmanlı donanmasının gelmesi üzerine Venedik egemenliğindeki Korfu`ya çekildi. Osmanlı donanması da 24 Eylül`de Arta Körfezi`ne girdi. Ertesi gün Andrea Doria`nın komutasındaki Haçlı donanması Preveze`nin 2 mil kadar açığında demirledi. Osmanlı donanmasını 27 Eylül`de körfezden çıkaran Barbaros, daha üstün olan Haçlı donanmasını önce açık denizde savaşmaya zorladı. Andrea Doria Barbaros`un Akdeniz`deki bütün Osmanlı donanmasını getirtmek için başta oyalama savaşı vereceğini sanıyordu çünkü Barbaros`un kendilerine oranla 3 te 1 lik bir donanmayla savaşacağını tahmin etmiyordu. Beklenmedik bu saldırı karşısında önce Santa Maura`ya çekilen Andrea Doria, 28 Eylül gecesi rüzgarın elverişli olmasından faydalanarak bir karşı saldırıya girişti. Savaşın iyice yoğunlaştığı sırada, rüzgarın durmasıyla çekdiri türü gemilerden oluşan Osmanlı donanması üstünlük sağladı. Böylece Haçlı donanmasının çok sayıda refakat ve savaş gemisi çevirme harekatlarıyla batırıldı. Büyük kayıplar veren Andrea Doria gece karanlığından yararlanarak savaş alanından uzaklaştı. Haçlı donanmasını izleyen Osmanlı donanması daha sonra Preveze önlerine döndü.Kanuni, Barbaros`a büyük ödüller vermiş ve kaptanıderyalığı bahşetmiştir.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli