Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Prof. Dr. Haluk Özener: ?Marmara´da 7´nin üzerinde deprem olabilir?

Prof. Dr. Haluk Özener: ?Marmara´da 7´nin üzerinde deprem olabilir?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener, ?Depremin ne büyüklükte olabileceğini hesaplayabiliyoruz ama ne zaman olacağını bilemiyoruz.

 Bizim bildiğimiz nerede ve ne büyüklükte olacağı ama zamanını bilmemiz mümkün değil. Marmara´da 7´nin üzerinde deprem olabilir. Bu bir doğa olayı ve bunun önüne geçemeyiz? dedi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı´nda meydana gelen küçük depremlerin, olası büyük Marmara depreminin etkisini azaltacağı, enerjisinin boşalacağı yönündeki inanışın doğru olmadığına dikkati çeken Özener, şunları söyledi:
?Küçük küçük depremler olsun da, enerjisi gitsin. Ama bu pek mümkün değil. Meydana gelen bir 7´lik deprem, 32 tane 6´lık deprem; bir 6´lık deprem, 32 tane 5´lik deprem; bir 5´lik deprem, 32 tane 4´lük deprem demektir. Yani bir tane 7´lik depremin enerjisinin gitmesi için 32 bin tane 4´lük deprem olması gerekir. Sonuçta maalesef bu depremi biz bir gün göreceğiz.?
1900 ile 2017 yılları arasında 4´ten büyük 10 bin 503 deprem olduğuna işaret eden Özener, şu bilgiyi verdi:
?Gün geçtikçe dünyada deprem sayısı artıyor. Kandilli olarak 241 ölçüm aleti ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Marmara´da fay hatlarının geçtiği yerlere kurduğumuz istasyonlarda 0.2 büyüklüğündeki depremleri algılayabiliyoruz. Ne kadar çok ölçüm noktanız varsa depremi o kadar çok algılama şansınız yüksek oluyor. Depremin ne büyüklükte olabileceğini hesaplayabiliyoruz ama ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz nerede ve ne büyüklükte olacağıdır. Zamanını bilemiyoruz. Marmara´da, 7´nin üzerinde deprem olabilir. Deprem bir doğa olayıdır ve bunun önüne geçemeyiz.? Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli