Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Prof. Dr. Üstün Dökmen: ?Birbirimizi dinlemiyoruz ki, nasıl anlayalım??

Prof. Dr. Üstün Dökmen: ?Birbirimizi dinlemiyoruz ki, nasıl anlayalım??

SÖYLEŞİ : ÖNDER BALIKÇI Bugünkü konuğumuz, akademisyen, psikolog, yazar ve televizyon program yapımcısı Prof. Dr. Üstün Dökmen.

SÖYLEŞİ : ÖNDER BALIKÇI
Bugünkü konuğumuz, akademisyen, psikolog, yazar ve televizyon program yapımcısı Prof. Dr. Üstün Dökmen.
Dökmen ile 45 yıldır yaz tatillerini geçirdiği Erdek´te sizler için sıcak bir söyleşi gerçekleştirdik.
*Erdek´in sizin için anlamı nedir, sayın Dökmen?
-Erdek´e, 46 yıl önce anne ve babamla
Yazın, zaman zaman Erdek dışındaki turizm kentlerine de gidiyorum ama onlar, benim için sadece ?gezi? niteliğini taşıyor. Oysa Erdek, benim için ?tatil? anlamına geliyor.
* Kaç kitabınız var? Hâlen sürdürdüğünüz yeni kitap çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
-Sanıyorum, 30´u aşkın kitabım yayınlandı. Son olarak ?Yorgun Heykel? isimli kitabım raflarda yerini aldı. Kadınlara yapılan haksızlıklara dikkat çekmek istediğim bu kitabımın özelliği, kitapta erkek isminin hiç geçmemesidir. Ayrıca, yaklaşık 20 yıldan beri hazırlıklarını sürdürdüğüm, ?Sadıç-Cümlemiz Bir Cümleyiz? isimli kitabımı da sanıyorum, sonbaharda okurlarımın beğenisine sunacağım. 2017 yılında yayınlamayı planladığım bir başka kitap ile ilgili olarak da çalışmalarımı sürdürüyorum. İsmi, şimdilik sürpriz olarak kalsın. Bu arada, çok sevdiğim Erdek´te her yıl, Ekin Kitabevi´nde bir kez imza günü düzenliyorum.
*Yıllardır çeşitli televizyon kanallarında yaptığınız programları keyifle izliyoruz. Bu yıl için böyle bir projeniz var mı?
-Şu anda yok. Ama gelecekte ne olur, bilmem.
* Türk insanının genel psikolojisini nasıl değerlendiriyorsunuz? İnsanımız, sizce çok mu öfkeli bir yapıya sahip?
-Bu soruyu yanıtlamak için dünyadaki diğer ülkelerin psikolojik yapılarına bakmak gerekir. Her ülkenin farklı kültürel yapıları vardır. Bunların artıları, eksileri bulunur. Hasta toplumlar, daha hasta toplumlar vardır. Çok hasta toplumlar, öncelikle tarihten silinip giderler. Daha önce yapılan bir araştırma, Türklerin genelde mutlu bir toplum olmadıklarını göstermişti. Ama öfkeli bir toplum olup olmadığımız konusunda bir şey diyemem. Çünkü, bu konuda yapılan bir ölçüm ve araştırma yok. Ama toplumlarda yalnızca uysal insanlar olmaz. Belki de, yerine göre itici olmaları için öfkeli insanlara da gereksinim duyulabilir.
* Değer yargılarımız da çok farklı değil mi, sayın hocam?
-Gerçekten çok farklı. Aklıma hemen geliveren bir söz şudur: ?Donkişot´luk yapma!? derler. Oysa Donkişot, iyi bir insandır. Aslında her şirketin, her gazetenin bir Donkişot´a ihtiyacı vardır. ARGE(Araştırma-Geliştirme) yapan her kuruluşta, her üniversitede bir Donkişot bulunmalıdır.
* Sayın Dökmen. Toplumumuzda herkes, ?beni anlamıyorsunuz?? diyor. Anne-babalar, çocuklar, karşılıklı olarak birbirlerini anlamamakla itham ediliyorlar. Bu ?kuşak çatışması? hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Anlaşılmamaktan en çok yakınanların başlarında, ?ergenlik? dönemini yaşayan gençler geliyor. Aslında haksız da değiller. Çünkü anne ve babalar, çocuklarını, genelde dinlemiyorlar ki, anlasınlar. Bu gençlere nasıl davranacaklarını belirlerken, öncelikle empati yapmaları gerekir. Yine, erkekler, kadınlarımızı genelde hiç dinlemiyorlar. Böyle olunca da kadınlarımız, seslerini yükseltiyor, deyim yerindeyse ciyaklıyor. Birbirlerine değer vermeyen, dinlemeyen kişilerin birbirlerini anlamaları olanaksızdır.
* Nasıl dinleniyorsunuz, özel zevkleriniz nelerdir, sayın Dökmen?
-Denize ve manzaraya bakarak kitap okumayı çok severim. Yine, kitaplarımı, deniz manzarasına bakarak yazarım. Kitap yazarken dikkatimi dağıtmamak için müzik dinlemem. Ancak yazma aşamamın dışında Klasik Batı Müziği, Klasik Türk Sanat Müziği, Otantik Türk Halk Müziği dinlemeyi çok severim. Yürüyüş yapmak ve yüzmek, hobilerim arasındadır. Her bireyin, en azından bir müzik aleti çalması gerekir diye düşünürüm. Eski yıllarda mandolin ve piyano çalmıştım. Beşiktaş taraftarıyım ama takımda oynayan bir futbolcunun bile ismini söyleyemem.
* Çocukların iyi yetişmesinde ailelere önerileriniz var mı?
-Türk toplumunun iki önemli eksiği var: Pozitif bilimlerden ve dürüstlükten uzaklaşmaları. Ahlak, okulda öğretilmez. Çocuklar tarafından evde keşfedilir. Çocuklarınıza hiç yalan söylemeyiniz. Annem ve babam bana hiç yalan söylemedi. Çocuklarınıza kedi, köpek ve hayvanları sevmesini öğretiniz. O zaman insanları da seveceklerdir.



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli