Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Prof. Dr. Yılgör: ?Erdek ve Edincik´te zeytincilik ve tarım bilimsel yapılmalı?

Prof. Dr. Yılgör: ?Erdek ve Edincik´te zeytincilik ve tarım bilimsel yapılmalı?

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metehan Yılgör, bölgemizdeki tarım konusunda açıklamalarda bulundu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metehan Yılgör, bölgemizdeki tarım konusunda açıklamalarda bulundu.

Son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği´nin(TOBB) Balıkesir ili akademik danışmanlığını da üstlenen Yılgör, yöremizdeki tarımsal çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

Görev yaptığı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi´nin Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir´in de danışmanlığını üstlenen Yılgör, şunları söyledi:

?Bandırma´nın tarım toprakları çok verimli. Hatta ?adamı ters ekin, düz çıkar´ sözüne uygun olarak çok verimli topraklara sahibiz. Bu arada çok özel ürünlerimiz var. Bunların başlarında, Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi´nde üretilen aşılı ceviz fidanı geliyor. Ancak 35-40 bin dönüm gibi çok kısıtlı bir alanda gerçekleşen ceviz fidanı üretimi biraz el yordamıyla ve bilimsellikten uzak. Oysa Sahil Yenice topraklarındaki bu üretimin yüzde 95 oranında verimli olduğu saptanmış durumda. Ama bu üretimin mutlaka daha bilimsel yapılması gerekiyor. Bu konuda, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü tarafından açılan gıda laboratuvarından yararlanılmasının çok uygun olduğunu düşünüyorum. Ceviz fidanı üretimi, ?gen laboratuvarı´ aracılığıyla daha profesyonelce yapılması gerekir.?

ZEYTİN ÜRETİMİ

Zeytin üretiminin de artık daha bilinçli yapılması gerektiğine dikkati çeken Yılgör, şunları aktardı:

?Ülkemizdeki zeytin üretiminde yıllardır bir ilerleme yok. 1988 yılında, 85 milyon 646 bin ağaçtan, 1 milyon 100 bin ton üretim gerçekleştirdik. 2020 yılında ise 187 milyon 163 bin ağaçtan aldığımız üretim 1 milyon 152 bin ton. Yani zeytin üretimimiz önemli bir artış göstermedi. Tonajda fazla bir değişiklik yok. Örneğin Erdek ve Edincik yörelerinde belirli bir zeytin kültürü var ama bu üretimin artık daha bilinçli gerçekleştirilmesi gerekir.?

Son yıllarda, ülkemizde yaklaşık 32 milyon dönüm arazinin ekilmediğine ve önemli ölçüde çiftçinin tarımdan çekildiğine işaret eden Prof. Dr. Metehan Yılgör, şöyle konuştu:

?Son dönemde, bölgemizde meyveciliğin geliştirilmesi önerileri var. Bölgemizin tarımsal toprakları meyvecilik dahil her çeşit ürünün yetiştirilmesine elverişli. Ancak tarımın mutlaka bilimsel yöntemlerle yapılması ve çiftçilerimizin sürekli eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum.?

Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli