Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Prof. Dr. Kural: Türkiyedeki sivil toplum örgütleri sınıfta kaldı

Prof. Dr. Kural: Türkiyedeki sivil toplum örgütleri sınıfta kaldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Bandırma Rotary Kulübünün toplantısına konuk konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Bandırma Rotary Kulübü`nün toplantısına konuk konuşmacı olarak katıldı. Eken Prestige Oteli`ndeki toplantıda konuşmasına, şu ana dek 4 bin konferans verdiğini, 226 ülke görerek, Türkiye rekoru kırdığını, 81 ülkede 200 konferansta düşüncelerini açıkladığını vurgulayarak başlayan ve çevreye karşı duyarlılığı ile tanınan Kural, şunları söyledi:
"Türkiye`de sivil toplum örgütleri sınıfta kalmıştır. Sivil toplum örgütleri yönünden Norveç, bir numaradır. 4 milyon gibi küçük bir nüfusa sahip bulunan Norveç`te halkın refah düzeyi yüksektir. Ormanları bol, balıkçılığı zengin, turizmi gelişmiş, petrol açısından verimli bir ülke olan Norveç, dünyanın en çok dernek üyesi insanlarına da sahiptir. Türkiye, bir tüketim toplumu durumuna dönüştü. Popüler kültür altında ezildik. Yaşamım boyunca hep ikinci el giyindim. İsrafa karşıyım. Bugün İstanbul`da her gün 3 milyon, Türkiye genelinde ise 6 milyon ekmek çöpe giderken, Afrika`da her yıl 22 bin kişi açlıktan ölüyor. Gerçek Müslümanlık, Cuma günleri camiye gitmek, kurban kesmek değildir. Gerçek Müslümanlık, kişinin vicdanıdır."
Kurban Bayramı`nda sokaklarda kurban kesmenin, Şaman kültüründe bulunan kan akıtmaktan farksız olduğuna işaret eden Kural, hayvanların öldürülmesinin yanlışlığına değinirken, şu değerlendirmede bulundu:
"Yaşayan her şey değerlidir. Evlerinize oyuncak gibi hayvan almayın. Hele hele dükkanlardan, ithal hayvan hiç almayın. Eğer bakacaksanız, hayvan barınaklarından hayvan alın. İçinde hayvan çalıştırılan sirklere karşı çıkın. Hayvan hapishanesi gibi kullanılan hayvanat bahçelerine tepki gösterin."
Avcılığa da karşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orhan Kural, "Avcılar birer katildir. Elimde olsa avcıları avlama kulübü kurarım" dedi.
Kural, Türkiye`de, sigara içme yasağının sağlıklı bir şekilde uygulanmasından duyduğu mutluluğu da sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Kurtuluş Temur, Prof. Dr. Kural`a bir teşekkür belgesi ile Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı ve Ahmet Pesen tarafından hazırlanan "Bir Sevdadır Bandırma" ve "Güzelliğin Özel Erdek" isimli kitapları armağan etti. Kural da Temur`a, "Kömür" isimli kitabını armağan olarak verdi.        Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli