Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Prof. Dr. Şükrü Kızılot Balıkesir Büyükşehir olunca Emlak Vergileri 100 Artacak

Prof. Dr. Şükrü Kızılot Balıkesir Büyükşehir olunca Emlak Vergileri  100 Artacak

Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Balıkesir Ticaret Odasının yeni Türk Ticaret Kanununun son halini değerlendirmek ve açıklık getirmek üzere düzenlediği konferansa katıldı.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Balıkesir Ticaret Odası`nın yeni Türk Ticaret Kanunu`nun son halini değerlendirmek ve açıklık getirmek üzere düzenlediği konferansa katıldı.
Balıkesir Salih Tozan Kültür Merkezi`ndeki konferansın açılış konuşmasını yapan BTO Başkanı Mahmut Yavuz, değişen yasa hakkında kısa bilgiler verirken, "Yeni Türk Ticaret Kanunu, her maddenin uygulanmasına yönelik derin bilgi ve deneyim gerekmektedir. İşadamları olarak öncelikle bir numaralı kanunumuza hakim olmalıyız, ilgi göstermeliyiz. Yeni kanunumuzun iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
BÜYÜKŞEHİRLE VERGİLER DE ARTACAK
Gazi Üniversitesi İİBF Maliye Bölüm Başkanı da olan Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, konuşmasına Balıkesir`in büyükşehir olacağını anımsatarak başlarken, "Balıkesir büyükşehir belediyesi olunca kentteki tüm evlerin, büroların, dükkanların, mağazaların, arsaların vergisi yüzde 100 oranında artacak. Bu bildiğiniz gibi kanundan gelen bir düzenleme. Emlak Vergisi Kanunu`nun 8. ve 18. maddesinde `Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olan gayrimenkullerin emlak vergisi oranı yüzde 100 arttırımlı olarak uygulanır` deniyor. Dolayısıyla olayın size ilk yansıması vergilerin artması olacak" dedi.
KÜÇÜK ESNAF  
Büyükşehir uygulamasının küçük esnafı da yakından ilgilendirdiğini anımsatan Kızılot,"Bildiğiniz gibi basit usüle tabi mükellefler var. Örneğin bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, kuruyemişçi, peynirci vs. bunlar artık basit usüle tabii olamayacaklar. Bu uygulama kalkıyor. Bildiğiniz gibi basit usülde `defter tutma` diye bir olay yok. Bunlar gerçek usülde gelir vergisi mükellefi olacaklar. Defter tutmayla tanışacaklar. Üç ayda bir geçici vergi beyannamesi verecekler. Bunlar da artık olsun. Ne de olsa büyükşehir oluyorsunuz artık" diye konuştu.
BU KANUN ÇOK BÜYÜK İHTİYAÇTI
Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun iş dünyasına çok büyük değişiklikler getireceğini belirten Kızılot, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tam 56 yıl sonra Türk Ticaret Kanunu değişti. 56 model bir araba varmış. Bazen Türk filmlerinde görüyoruz. Şimdi onun yerine sıfır kilometre bir otomobil geliyor. Yepyeni bir Ticaret Kanunu geliyor.Bu son derece olumlu yönleri olan, pozitif etkiler yaratabilecek bir kanunla karşı karşıyayız. 56 model bir otomobille sıfır kilometre bir otomobili kıyasladığınızda aradaki farkı tartışmak mümkün değil. 56 yılından bu yana dünyada da Türkiye`de de teknolojiden bilime, şirket yönetimlerinden yasa değişikliklerine kadar bir çok önemli değişiklik oldu. Yeni Türk Ticaret Kanunu çok büyük bir ihtiyaçtı. Bu nedenle zaman zaman fikir ayrılığına düşülen Meclis`te görüşbirliğine varıldı. Tüm siyasi partiler bu kanunun bir an çıkması için anlaşmaya vardılar. Kanun Meclisten jet hızıyla geçti. Bin 535 maddelik kanun bin 535 dakika bile sürmedi. Üç saatte Meclis`te kabul edildi" 
Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun olumlu yönlerinin daha fazla olduğunu eksiklerin de Haziran ayındaki son değişiklikle giderildiğini söyleyen Kızılot, "Bana göre iyi de oldu. Eski şekliyle uygulama şansı oldukça zordu" dedi.
TEK KİŞİLİK A.Ş. KURABİLİRSİNİZ
 "Yeni kanunda belki de en önemli madde tek kişilik şirketle ilgili" diyen Kızılot konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bildiğiniz gibi anonim şirket olayı gündeme geldiğinde insanlar ` Beş tane güvenilir adamı nereden bulacağız.  Anonim şirket iyi ama beş kişiyi bulmak çok zor. Limited şirket bizim şartlarımıza daha uygun. Şirketin yüzde 99`u benim, diğer hisseler eşimin, çocuklarımın olur` diye limited şirketi tercih ediyordu. Şimdi yeni kanunla tek kişilik anonim şirkete müsade edildi. Her ne kadar anonim ismi ile bir kişi çelişiyor ise de bir kişilik anonim şirket kurulabilir. Sizler de var olan şirketlerinizi de tek kişiliğe dönüştürebileceksiniz. Limited şirketler de tek kişilik olabilecek. Beş kişilik bir anonim şirketin tek kişilik bir şirkete dönüşmesi nasıl olur? Çok kolay... Diğer dört kişi hisselerini diğer kişiye satacaklar ve tek ortak olacak. İlk bakışta çok oklay ancak dikkat edilmesi gereken ince bir nokta var. Ülkemizde anonim ve limited şirketlerin yüzde 90`ı belki daha fazlası aile şirketidir. O nedenle bu şirketlerin büyük bir kısmında hisse senedi bastırılmamıştır. Çünkü aile şirketi olduğu için buna gerek duyulmamıştır. Hisse senedi bastırılmıyor ama hisse devri yapılması gerekiyor. Hissenin devri 5 yıl sonra da yapılmış olsa, 10 yıl sonra da yapılmış olsa değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabii. Gelir Vergisi Kanununa göre, hisse devrinden doğan kazanç gelir artışı kazancı olarak vergiye tabiidir. 
Bu kazanç çok yüksek bir kazanç da olabilir. Şirket eski bir şirkettir, yüzbinlerce, milyonlarca kazanç çıkabilir. Bu noktada ne yapmak gerekiyor? Eğer anonim şirkette olmayan hisse senedi bastırırsanız veya geçici ilmuhaberleri bastırırsanız onu da devrettiğinizde eliniz rahatlıyor.. Hisse senetlerinin iki yıl geçikten sonra elden çıkartılmasından doğan kazanç gelir vergisine tabii değildir. Geçici ilmuhaberle devretmeniz gerekiyor. Bunlar için herhangi bir kurumdan izin almanız gerekmiyor. Ancak şirket yetkililerinin imzasının bulunması gerekiyor."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false