Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Restorasyonu tamamlanan gümrük binası hizmete girdi

Restorasyonu tamamlanan gümrük binası hizmete girdi

Ayvalık'ta restorasyonu tamamlanan 1 asırlık Gümrük Müdürlüğü binasının açılışı için tören düzelendi.

Ayvalık’ta restorasyonu tamamlanan 1 asırlık Gümrük Müdürlüğü binasının açılışı için tören düzelendi.
Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Yardımcısı Ayhan Yazıcı, binanın restorasyonuna katkı veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Proje koordinatörü Restoratör Hasan Esençam, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Sadullah Özel, Ayvalık Gümrük Müdürü Salih Arık, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı ve ATO yönetim kurulu üyeleri, projeyi tamamlayan NYZ adına Dilara Senek, daire amirleri, Ayvalıklı turizm, seyahat firmalarının temsilcileri, gümrük memurları ve gümrük çalışanları açılış törenine katıldı.
Gümrük hizmet binasının restorasyon aşamasında maddi ve manevi katkılar verdiği bildirilen Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, davetliler yenilenen binada incelemelerde bulundu.
Ayvalık Gümrük Müdürlüğü tarafından davetlilere ikramlarda bulunulan açılışta konuşan Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Ayvalık’ın tarihi gümrük binasının Türkiye’deki en eski gümrük binası olduğunu söyledi. Tarihi eserleri, ‘yık kurtul’ veya ‘restore et yaşat’ şeklinde ikiye ayırdığını vurgulayan Eken, “Zor olanı ise o tarihi binayı ayakta tutmaktır. Gümrükler ülkelerin aynasıdır. Yurt dışından gelen turistlerin ilk karşılaştıkları yer gümrük kapısı ve gümrük personelidir. Gümrük personelinin güler yüzü ve davranışı iyi olursa, gümrük binalarımızın görüntüsü iyi olursa, tüm bunlar ülkemize gelen turistler için olumlu birer imaj olarak kendisini gösterecektir” dedi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer “Bugün Ayvalık için güzel bir gün. Böylesi tarihi bir binanın restore edilmesi ve buna tarihi kimliğini kaybetmeden işlev kazandırılması çok önemliydi” dedi.
Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise Gümrük binasının eski haline ait fotoğrafların sonrasında yeni halini görebilmenin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “Tarihi gümrük binamız küçük bir bina ama kendisine beklenmedik büyük işler yapan bir bina. Gümrük binaları ülkeler arası dostlukların, hoşgörünün, sıcaklığın ilk kapısıdır. İçinde bulunduğumuz bina yaklaşık 100 yıldır o dostluğu, o hoşgörüyü ve güler yüzlülüğü en iyi şekilde göstermiştir ki, bugün geldiğimiz noktada; on binlerce insanın, binlerce aracın gelip geçtiği bir noktaya gelmiştir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, binanın restore edilmesinde emeği geçenlere, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken’e, TEMA Vakfı tarafından adlarına Denizli’nin Acıpayam ilçesinde ekilen 5’er fidanlara ait belgeleri verildi.



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli