Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Romanov Cinsi Koyun Burhaniyede yetiştirilecek

Romanov Cinsi Koyun Burhaniyede yetiştirilecek

Burhaniyeli besiciler Romanov Cinsi Koyun yetiştirmeye hazırlanıyor.

Burhaniye`li besiciler Romanov Cinsi Koyun yetiştirmeye hazırlanıyor.
Burhaniye Kaymakamlığı, 2 ay önce 5 kişiye 11`er baş Saanen Keçisi dağıttıktan sonra şimdi de Taylıeli köyünde Cihat İnceoğlu adlı çiftçiye 6 baş Romanov koyunu sağladı. 
Rusya kökenli Romanov koyunları ikiz üçüz, dördüz ve beşiz yavru yaparken, yavruları da 5 aylık iken gebe kalıyor. Taylıeli köyünde oluşturulan işletmede elden edilen yavrular da başka besicilere verilecek. 
Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, "Biliyorsunuz Balıkesir Türkiye`nin tarım şehri. Biz de bu özelliğini daha pekiştirmek için Burhaniye de yaklaşık 2 ay önce Saanen Keçileriyle ilgili proje yaptık. Bu koyunların bir özelliği yılda iki defa hamile kalıp ikiz, üçüz, dördüz, beşiz doğum yapabilmeleri. Yani çok kolay üremeleri. Dolayısıyla da bu bölgede bunu denemek istiyoruz. Getirdik, bunu denedikten sonra vatandaşa verdik. Önümüzdeki yıl sadece yavru alacağız. O yavruları başka bir vatandaşımıza vereceğiz. Burhaniye`de böylece Romanov koyunlarının Türkiye de en fazla üretildiği yaşadığı yer haline getireceğiz. Bilindiği gibi Romanov koyunları Rusya`da esasında arazide başıboş yaşarlarmış. Sonra evcilleştirilmiş. Türkiye`ye de özel izinle gelmiş. Biz de Burhaniye`ye getirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından özel izin aldık." dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Burhaniye İlçe Müdürü Dursun Okur, "Bu gün projesini gerçekleştirdiğimiz Romanov koyunları, Rusya`nın Romanov bölgesinde yüz yılı aşkın bir süre içinde özel seleksiyon ve ıslah yöntemiyle elde edilmiş çok verimli ırklar. Bu projeyi kaymakamımızın direktifleriyle gerçekleştirdik. İnşallah alternatif proje arayışı içinde hayvancılığımıza gelir getirecek bir proje olarak vatandaşa sunacağız. Verimleri çok yüksek, etçi bir ırk. Yılda 2 ürün 2 doğum yapabiliyor. Bu hayvanlarımızın eti lezzetli sevilen bir et çeşidi olarak vatandaşlardan gelen talep üzerine bu proje gerçekleştirildi" dedi. Çiftçi Cihat İnceğlu ise, "Burhaniye de ilçe tarım müdürlüğü ve kaymakamlığımızın teşvikleriyle Saanen Keçisi projesinden yararlandım. Bunun yanı sıra Romanov koyunu için Burhaniye ilçesi, Taylıeli Köyü uygun görüldü. Biz de bu proje doğrultusunda elimizden gelen tüm imkanlarla bu Romanov koyunculuğunu Burhaniye`de geliştirip ve diğer vatandaşlarımıza kaymakamlığımızın isteği doğrultusunda her yıl dağıtmak üzere bu şekilde koyunların kuzularıyla borcumuzu ödeyeceğiz." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli