Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Sabahattin Ali’nin yeğeni Erdek’te

Sabahattin Ali’nin yeğeni Erdek’te

Hür Şenyuva: “Amcamın Erdek’te de anılmasını isterim”

Türk Edebiyatı’nın ünlü şair ve yazarı Sabahattin Ali, 25 Şubat’ta, doğumunun 115’inci yılında anıldı.
Sabahattin Ali’nin yeğeni Hür Şenyuva, Erdek’te yaşıyor.
1948 yılında doğan Şenyuva, amcası Sabahattin Ali’nin ölümü sırasında 1 yaşında olduğunu belirterek, “Ancak amcamı, annemin ve babamın anlattıklarından sanki tanıyor gibiydim” dedi.
Erdek’in eski kaymakamlarından Reşit Mazhar Ertüzün’ün de akrabaları olduğunu vurgulayan Şenyuva, “Amcam Sabahattin Ali, başta uzun yıllar yaşadığı Edremit olmak üzere birçok yerde doğum ve ölüm yıldönümlerinde anılıyor. Edremit’te, onun yaşadığı ev müze durumuna getirildiği gibi bir parka bile ismi verildi. Erdek’te de böyle anmaları olmasını isterim” diye konuştu.
41 yaşında yaşamını yitirmesine karşın Türk Edebiyatı’na “Kürk Mantolu Madonna”, “Kuyucaklı Yusuf”, “İçimizdeki Şeytan”, “Kağnı”, “Ses” gibi çok önemli roman ve öyküleri sığdıran Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907’de, Edirne’de doğdu. 2 Nisan 1948’de, Kırklareli’nde vefat etti.
1948 yılında, Paşakapısı Cezaevi’nde üç ay yattıktan sonra çıktığında zor günler geçiren Ali, işsiz kalıp, yatacak yer bile bulamadı. Yurt dışına gidebilmek için pasaport almak isteğine devlet izin vermedi. Daha sonra Bulgaristan’a kaçmaya karar verdiği sırada, 2 Nisan 1948’de, para karşılığında anlaştığı Ali Ertekin isimli kaçakçı tarafından, Bulgaristan sınırında öldürüldüğü öne sürüldü. Ancak bu ölümün “şaibeli” olduğu yıllardır tartışılıyor.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Sabahattin yeğeni Erdek’
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı