Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Sağlık Müdürü Ekiz´den Dünya Çölyak Günü mesajı

Sağlık Müdürü Ekiz´den Dünya Çölyak Günü mesajı

Erdek Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

 

Erdek Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
Dr. Ekiz, Çölyak Hastalığı´nı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumlar (villus) denilen yapıların bozulmasına neden olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu açıkladı. 

Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin neden olduğuna değinen Dr. Ekiz, ?Çölyak Hastalığı genetik bir hastalıktır, yaşamın her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt tablosuyla da ortaya çıkabilir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir.? dedi.
Dr. Ekiz, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Yetişkinlerde görülen belirtiler şunlardır: karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler.?
Haber : Taygun Ertan



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı