Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Sağlık Müdürü Dr. Ekiz sıcak havalara dikkat çekti

Sağlık Müdürü  Dr. Ekiz sıcak havalara dikkat çekti

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, Temmuz ayının sıcak havalarına dikkat çekip vatandaşları uyardı.

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, Temmuz ayının sıcak havalarına dikkat çekip vatandaşları uyardı.
Erdek İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, özellikle ileri yaştaki kişileri etkisi altına alabilecek bu duruma karşı kişilerin dikkatli olmaları uyarısı yaptı.
Yaz aylarında terleme ile birlikte meydana gelen su kaybının ortamdaki artmış nem oranı ile birleştiğinde, tansiyonda ani düşme ve yükselmelere sebep olabildiğine dikkat çeken Dr. Ekiz, tansiyondaki bu değişikliklerin özellikle ileri yaştaki kişilerde beyin kanaması riskini artırdığını işaret etti. 
Dr. Ekiz, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Beyin kanaması, beyin damarlarının bütünlüğünün bozulması sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesidir. Halk arasında inme olarak da bilinen beyin kanaması ile Türkiye`de yılda ortalama 5-6 bin kişi karşılaşır. Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanaması, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı yaz dönemlerinde yüksek tansiyona bağlı olarak da görülebilir."
Dr. Ekiz, beyin kanaması belirtilerini ise şöyle açıkladı:
Bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluğun beyin kanamalarının belirtileri arasında yer aldığını belirten Dr. Ekiz şunları söyledi: "Beyin kanaması veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasar bırakabilir. Bu nedenle; beyin kanaması geçiren kişi fazla hareket ettirilmeden derhal bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Güneş ışınlarının etkisinin yüksek olduğu 11.00-16.00 arasında açık havada dolaşılmaması gerekir. Su kaybına karşı bol su için. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun. Geniş kenarlı şapka kullanın. Güneş ışınları yansıtacak açık renklerde, koruyucu giysiler giyinin. Bulutlu günlerde de korunmayı ihmal etmeyin. Sebze ve meyve ağırlıklı hafif yiyecekler tüketin. Kızartma gibi ağır yiyecekleri tercih etmeyin. İlaçlarınızı düzenli alın. Tansiyon kontrollerinizi daha sık yapın. Aşırı tuz tüketiminden uzak durun."
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli