Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Sağlık Müdürü Dr. Ekiz, hijyen sertifikasına dikkat çekti

Sağlık Müdürü Dr. Ekiz, hijyen sertifikasına dikkat çekti

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, bilindiği gibi ülkemizde başta gıda üretim ve perakende işyerleri olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların Hijyen Eğitimi alması için, 663 Sayılı Sağlık Bakanlığının ve Bağlı Kur

Erdek İlçe Sağlık Müdürü Doktor Mahmut Ekiz, bilindiği gibi ülkemizde başta gıda üretim ve perakende işyerleri olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların Hijyen Eğitimi alması için, 663 Sayılı Sağlık Bakanlığının ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname`nin 58. Maddesi ile değişikliğe gidildiğini bildirdi.
Söz konusu değişiklik ile  Hijyen Eğitimi alınmasının zorunlu hale getirildiğine dikkat çeken Doktor Ekiz, "Bu çerçevede hazırlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile  Hijyen Eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olup, yönetmelik gereği eğitim alması zorunlu kişilerin bulundukları yerde Halk Eğitim Merkezleri, Mesleki Eğitim Merkezleri ile Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına müracaat etmeleri gerekmektedir." şeklinde konuştu.
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği`nin geçici 1. Maddesinde yönetmelik kapsamında bulunan işletmelerin, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde eğitimleri tamamlaması zorunlu olmuştur diyerek konuşan Dr. Ekiz, "Mezkur yönetmeliğin 11`nci Maddesi gereği yapılan denetimlerde "hijyen eğitim belgesi" sorulacak olup, bu belgeyi almamış olanlar hakkında 1593 Sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu`nun 282`nci maddesine göre cezai işlem yapılacaktır." uyarısında bulundu.
Kimler hijyen eğitimi alacak?
a) Gıda üretim ve perakende iş yerleri. (Perakende iş yerleri: Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, işyeri ve kurum yemekhaneleri, restaurantlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkanlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri)
b) İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan işyerleri.
c)  Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
ç) Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
d) Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli