Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Sağlık Müdürü özel hastaneleri uyardı

Sağlık Müdürü özel hastaneleri uyardı

Özel hastanelerin doğum servisleri kapanabilir

Balıkesir`deki özel hastanelerin % 85 oranında sezaryen operasyonu yaptığını, buna karşılık Devlet hastanelerindeki oranın % 55 olduğunu belirten Balıkesir İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, Bakanlık talimatıyla özel hastanelerdeki doğum ünitelerinin kapatılabileceğine dikkat çekti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın sezaryenle doğum oranlarında Balıkesir`de hatırı sayılır bir artış olduğu şeklindeki açıklamaları, tüm gözleri hastanelerdeki doğum vakalarına çevirdi.
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz, sezaryenle doğum sürecinin, normal doğuma göre daha kısa sürdüğü ve normal doğuma göre ağrısız olmasına rağmen ciddi sağlık sorunlarının yaşanabileceğine dikkat çekip, özel hastanelerde, devlet hastanelerine oranla daha fazla sezaryenle doğum vakası gerçekleştiğini de belirtirken, ilk doğumda sezaryen uygulandıktan sonra, annenin bir daha normal doğurma şansı kalmadığını belirtti.
Yılmaz, Balıkesir´de yılda yaklaşık 12 bin doğum vakası olduğunu da kaydetti. Yılmaz, "Gebelerin eğer imkanı varsa, sezaryen endikasyonu gerekliliği yoksa normal doğum yapmalarını istiyoruz. Çünkü sezaryen bir ameliyattır. Neticede anneyi ameliyata alıyorsunuz, anestezi yapıyorsunuz, dikiş atıyorsunuz. Olumsuzlukları çok fazla. Özellikle aylardan beri Sağlık Bakanlığı bunun üstünde çalışıyor" şeklinde konuştu.
Sezaryen yönteminin yasak olmadığını ancak mecbur kalındığında yapılması gerektiğini vurgulayan Hasan Yılmaz, şunları söyledi: "Sayın Bakan´ın açıklamasına biz karışamayız, ama normal doğumu özendirmek, ısrarla bunun üzerine gitme bakımından çok önemli. Sezeryenden sonra normal doğum olmaması konusu çok önemli. Türkiye`de ortalamalar % 47-55 arasında genelde. Ama Balıkesir`de sezaryen yapılma oranları, devlet hastanelerinde % 55, özel hastanelerde % 85 civarında, il genelinde ise % 61 ortalamasına sahip. İlk doğumda sezaryen uygulanma sayısı ise devlet hastanelerinde % 30, özel hastanelerde % 52, il ortalaması ise % 35. Tabii bu rakamlar 2011 verileri. Ve asıl önemli olan burada ilk doğumda sezaryen olma oranları, çünkü ikinci doğumda artık normal doğum olması söz konusu değil. Sezaryen mecbur kalındığı zaman tabii ki yapılır, yapılması gerekir, ama normal doğum yapılması çok daha sağlıklı ve önerdiğimiz bir konu."
Özel hastanelerin sezaryen yöntemiyle doğum yapma oranlarının hala çok yüksek olduğunu ve bu gidişle Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın sezaryen konusunda verdiği talimatıyla gerekirse özel hastanelerin doğum servislerinin kapatılmasına varabilecek yaptırımlar uygulanabileceğini dile getiren İl Sağlık Müdürü Hasan Yılmaz: "2012 yılı için devlet hastanelerinin 1. sezaryen oranları % 21`lere düştü. Biz bunun üzerinde çalışıyoruz. Özel hastanelerde maalesef bu rakamlar hala yüksek. Bu rakamları Sağlık Bakanımız duyunca ve 2012 yılında hala bu rakamların yüksek olduğunu görünce bunun için ek tedbirler nasıl getirebilir diye konuşma yaptı ve bu konu üzerinde durdu. Bu üstünde çalışılacak bir konu. Bakan bey bu konuda talimat verdi yarın bir gün göreceğiz. Özel hastaneler ile ilgili bu oranlar belli bir yüzdenin üzerine çıkarsa belki de doğum servisleri kapatılacak. Daha belli değil ama yaptırım uygulanması konusunda bakan bey talimat verdi. Fakat bu yaptırımların nasıl yansıyacağı belli değil" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli