Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Sahil Yenice ceviz fidanında 1 numara

Sahil Yenice ceviz fidanında 1 numara

Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi, Türkiye´nin ceviz fidanı ambarını oluşturuyor.

Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi, Türkiye´nin ceviz fidanı ambarını oluşturuyor. Geçimlerinin % 90´ını ceviz fidanı yetiştiriciliğinden sağlayan Sahil Yeniceliler, bu ürünü yetiştirecek arazilerinin yetersiz kalması nedeniyle yöredeki Ömerli, Ziraatli ve Erikli mahallelerindeki arazileri de kiralayarak, fidan ekiyorlar.
Ömerköy´de, kendisine ait 50 dönümlük arazide ceviz fidanı yetiştirip aşıladıktan sonra satan Mümin Acar, ?Kiralanan araziler dahil, Sahil Yeniceliler, 1000-1500 dönümlük arazide ceviz fidanı üretip aşılayarak, yurt içi ve yurt dışına satışlarını gerçekleştiriyorlar? dedi. Ceviz fidanı aşısının tutmasının zor olması nedeniyle çok özenli yapılması gerektiğine dikkati çeken Acar, ?İklim koşulları, bu topraklarda bu fidanın yetiştirilmesine çok elverişli. Ülkemizin başka hiçbir yerinde bu randıman alınmıyor. Buna paralel şekilde üretimde % 90´lara ulaşan başarı elde ediliyor? dedi. Acar, aşılı ceviz fidanını ülkemizin her yerine sattıkları gibi, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan ve İtalya´ya da ihraç ettiklerini belirtirken, ?Sahil Yenice´de, 1986 yılından beri ceviz fidanı üretiliyor. Yılda yaklaşık 3 milyon adet fidan üretilirken, bunun 500 bini ihraç ediliyor? diye konuştu.
Aşısı Ağustos, hasadı ise Kasım aylarında gerçekleşen ceviz fidanı üretimini, Bandırma´ya bağlı Kayacık Mahallesi´nde, kendilerine ait 50 dönümlük arazide, 12 yıldan beri gerçekleştiren Doğuş Fidancılık´ın İhracat Müdürü Mümin Panç ise şunları söyledi:

/resimler/2015-8/5/1836549050969.jpg
?Tedarikçilerimizin bize getirdiği 50-60 bin fidan dahil, yıllık toplam 200 bin adet üretimimizin 100 binini ihraç ediyoruz. Bölgemizden ilk ihracatı biz yaptık. Hâlen Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İtalya, İspanya, Gürcistan, Kırgizistan, Kıbrıs ve Makedonya´ya ihracatımız var. Yurt içinde de resmi ihaleler yoluyla devlete veya özel sektöre satış yapıyoruz.?
İçinde bulunduğumuz aşılama döneminde bir kişinin, günde 350-500 arasında fidan aşılayabildiğine dikkati çeken Panç, ?Bölgemizde ceviz fidanı ekimi 1 numara oldu? derken, iyi bakılmak koşuluyla ABD ırkının 3, yerli ırkın ise 5-6 yılda ürün verdiğini belirtti.
Haber : Önder Balıkçı



ali danşık
13.01.2016 20:50:18
ceviz nasıl yetiştirilir

  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli